Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Nadbiskup Hranić odbacuje optužbe da je zataškavao slučaj navodnog seksualnog uznemiravanja ministrantica u Župi Sotin

    Pune 32 minute trajala je izjava đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, a potom još i 45 minuta odgovaranja na novinarska pitanja na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj danas u Nadbiskupskom domu u povodu optužbi za navodno zataškavanje istine o seksualnom uznemiravanju ministrantica u Župi Sotin od strane sada već pokojnog župnika.

    „Želim napomenuti da je poslije župnikove smrti, koliko je meni poznato, stala svaka daljnja istraga i proces protiv njega. Podizanje optužnice još uvijek nije pravomoćna presuda i budući da proces nije okončan nije nam poznata krajnja istina. Pokojni župnik je umro, a da prethodno nije bio niti osuđen niti je bio oslobođen od optužbi. Želim podcrtati i naglasiti još jednom da se solidariziramo s potencijalnim žrtvama te suosjećamo s njima i s njihovim roditeljima, ponizno ih molimo za oproštenje zbog trauma i rana koje nose ukoliko ih je prouzrokovao svećenik naše Nadbiskupije, istina, sada već pokojni. Stidimo se i osuđujemo ponašanje župnika ukoliko je on doista počinio zlo. Žalimo zbog toga i želimo biti podrška žrtvama. No, budući da je optužnica samo podignuta, da pokojni župnik, koliko mi je poznato, nije bio pozvan ni na jedno ročište te da nije došlo do pravomoćne presude, moramo reći da nije moralno te da još uvijek nemamo pravo proglašavati župnika krivim i njega koji se više ne može braniti nazivati pogrdnim imenima „serijski seksualni grabežljivac, serijski seksualni predator i tako dalje”, to možemo vidjeti u medijima”, sublimat je to nadbiskupove izjave u kojoj je također izrazio žaljenje što nema bolji odnos s majkom, odnosno obitelji djevojčice, sada već punoljetne osobe.

    Nadbiskup Hranić također je naglasio da je svu potrebnu dokumentaciju, nakon što su optužbe o njegovu zataškavanju zlostavljanja stigle i do Vatikana, proslijedio nadležnoj kongregaciji iz koje je stigao odgovor da on svojim ponašanjem nije opstruirao niti zataškavao cijeli slučaj.

    Novinari koji su pratili taj slučaj, osim slučaja zlostavljanja najmanje jedne djevojčice, a spominjala se i još jedna iz Sotina, pitali su nadbiskupa i za ranije optužbe za istog svećenika koje su stigle iz Opatovca, nadbiskup Hranić je kazao da do njega nisu došle te informacije te da bi on poduzeo sve što je u njegovoj nadležnosti.

    Posebno mu je zamjerano što je zadržao osumnjičenog župnika u župi i nakon optužbi iako su roditelji žrtve izričito tražili da ga se makne.

    „Ja nisam mogao tako lako, dok se ipak nešto ne dokaže, župnika micati iz župe, čim je do mene došla prijava jer u tom slučaju svatko može u svakoga uprijeti prst i ako biskup odmah mora micati svećenika, kuda ćemo onda doći, a tu je bilo zanimljivo da mi je pokojni župnik rekao sve što mi je rekla i mama, a da nije znao s čime ja raspolažem. Štoviše, iznio je i više elemenata samo što ja sada, da bih zaštitio i tu potencijalnu žrtvu, ne želim spominjati ni ime, ni zdravstvene poteškoće kakve ona ima jer mi je to župnik predstavio u drugačijem svjetlu i to je doista tražilo određeno rasvjetljavanje, a ja sam tu bio vezan jer mama nije htjela da razgovaram s kćerkom”, dodatno je pojasnio nadbiskup istaknuvši da nije pogriješio niti zataškavao ovaj slučaj.

    „Vidim da je to mamu, koja je htjela da se što prije makne župnika iz župe, jako vrijeđalo i ona je zato jako ljutito i srdito na mene reagirala, vidim da jednostavno nije htjela ni na koji način komunicirati sa mnom i zato mi je žao što nemamo bolju komunikaciju, ali ja se nadam da će sada možda i s ovim što je stvar sada ponovno dospjela u medije možda neke stvari razjasniti pa će i ona malo bolje i mene razumjeti i biti otvorenija da možemo komunicirati i da možemo pokazati nekakvu i ljudsku blizinu i solidarnost iako ja nisam onaj koji može niti optužiti , odnosno reći da je pokojni župnik kriv niti da je čist sve dok to netko drugi ne kaže jer nisam ja taj koji proglašavam nekoga krivim ili poštenim ”, zaključio je nadbiskup Hranić.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog