Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Matija Brlošić nije impresioniran mjerama Vlade RH za poljoprivrednike: „Nije baš sve onako kako Vlada kaže”

  Iako su i oni obuhvaćeni mjerama Vlade RH protiv poskupljenja, svi poljoprivrednici nisu oduševljeni i tvrde da „nije baš sve onako kako Vlada kaže”.

  Naime, za njih je Vlada, kako je to jučer najavio premijer Plenković, pripremila program potpora male vrijednosti za nabavu umjetnog gnojiva. Radi se o 450 kuna po hektaru, za prvih deset hektara poljoprivredne površine te 250 kuna po hektaru za idućih deset hektara do ukupno prvih 20 hektara poljoprivrednih površina”. Ovom mjerom bit će obuhvaćeno 88 tisuća poljoprivrednih gospodarstava, a procijenjeni iznos troška ove mjere je 200 milijuna kuna.

  Matija Brlošić nije impresioniran tim iznosom.

  Poljoprivrednicima na osnovu poskupljenja inputa u poljoprivredi sjetva će biti skuplja ove godine za 2 milijarde kuna. Dakle, oni će morati dodatno investirati dvije milijarde kuna. Pomoć s kojom je Vlade RH sada izašla je u iznosu 200 milijuna kuna, dakle, 10 posto od onoga što će poljoprivrednici morati investirati, s tim da dobar dio te pomoći neće doći poljoprivrednicima kojima je to osnovna djelatnost – poljoprivreda, koji su u sustavu PDV-a, dakle, oni gotovo neće moći računati na te novce. Više će to biti koristi poljoprivrednicima koji nisu u sustavu PDV-a i koji proizvode za vlastite potrebe. Dakle, svaka pomoć je dobro došla, ali u slučaju poljoprivrede, a poljoprivreda je ekstremno pogođena, najviše od svih subjekata u zemlji, napominjem da je samo mineralno gnojivo, dušična gnojiva su otišla od 300 do 400 posto gore”, objašanjava Brlošić zmajerajući također da pomoć poljoprivrednicima stiže prekasno.

  I ova pomoć koja na neki način ide, a informacija je da dolazi 1. travnja, dakle, to više neće biti pomoć jer do tada svi pravi poljoprivrednici će već kupiti, nabaviti i zaštitna sredstva i gnojivo i sjeme, dakle, ona je već trebala biti s 1. 1., a ne s 1. 4.”, kaže Brlošić dodajući da je Vladina pomoć poljoprivrednicima tek kap u moru svega onoga što je zahvatilo poljoprivredu”.

  Sve je dobro što dođe, ali ponavljam, to je vrijednost manja od 10 posto od onoga što će poljoprivrednici morati investirati. Mi se po prvi put u povijesti susrećemo s ovako ekstremnim i velikim poskupljenjem i hoće li to nešto pomoći? Ne, značajno, zasigurno ovo neće pomoći. Isto tako, moramo se vratiti unazad da je hrvatska poljoprivreda od ulaska u EU, odnosno država ju je uskratila za 4 milijarde kuna, dakle, nije nam isplatila iznose potpora sukladno potpisanom sporazumu pristupanja EU koje je trebala isplatiti”, tvrdi Brlošić.

  Poljoprivrednici su još ranije predlagali upravo to, da se iznađe rješenje da im se vrati ono što im je pripadalo, a to su daleko veći iznosi nego što su ove predložene mjere. Dakle, to je jedan dio, a u stvari još uvijek ne znamo točno što će se dogoditi sa cijenama poljoprivrednih proizvoda. Kada budemo vidjeli kakva je cijena pšenice i žitarica, tek onda ćemo znati jesmo li propali ili ćemo ostati živi”, zaključuje Brlošić svoju ocjenu mjera Vlade RH za pomoć poljoprivrednicima.

   

  Foto: Vlada RH

   

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog