Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Presjek Strossmayerove ostavštine u Muzeju Đakovštine

    Otvorenjem izložbe pod nazivom “Ostavština biskupa Josipa Jurja Strossmayera” danas se u Muzeju Đakovštine nastavlja program ovogodišnjih 13. Strossmayerovih dana.
    Autor izložbe je Borivoj Popovčak, upravitelj Strossmayerove Galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji je istkanuo da je zapravo riječ o rekapitulaciji Strossmayerovih najznačajnijih projekata i mecenarskih poduhvata predstavljenih unazad pet godina u Muzeju Đakovštine.
    publika muzej djakovstine Biskup Strossmayer financirao je ili pomogao gradnju i obnovu brojnih reprezentativnih objekata u Hrvatskoj, a svakako najznačajnija je đakovačka katedrala koja je, kako je kazao Popovčak, “sama po sebi svojevrsni muzej i galerija”.Tu su i brojne druge crkve, ali i javne građevine poput palače HAZU uz koju je vezana i Galerija starih majstora kojoj je ostavio zbirku od 300 umjetnina, a čiji fundus se u međuvremenu povećao na 3.000 umjetničkih djela. Strossmayer je pomagao i brojne umjetnike, pa se stoga danas s pravom možemo zapitati, zaključio je Popovčak, “što bismo danas imali i u kojem bi se smjeru kretala hrvatska znanost i kultura da nije bilo velikog vladike biskupa Josipa Jurja Strossmayera”.
    Izložbu je otvorio dogradonačelnik Mirko Ćurić istaknuvši da je Strossmayer bogata tema kojom se već 13 godina bave Strossmayerovi dani, kulturno-znanstvena manifestacija čiji se program nastavlja sutra u 11 sati u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici gdje će se održati znanstveni skup na kojem će o “Strossmayeru u arhivima Vatikana i Đakova” govoriti dr. Vlatko Dolančić, dr. Tomislav Mrkonjić i dr. Giuseppe Croce.
    U lipnju će, također u sklopu programa 13. Strossmayerovih dana, biti predstavljeni zlatnik i srebrnjak s likom biskupa Strossmayera.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog