Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Priznanje biskupu Strossmayeru za njegov doprinos u preporodu bugarskog naroda

    U sklopu obilježavanja bugarskog nacionalnog praznika „Dana narodnih buditelja” u Đakovu je jučer boravila bugarska delegacija predvođena potpredsjednicom Republike Bugarske Ilianom Iotovom.

    Delegaciju je primio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a tom prigodom odana je počast biskupu Josipu Jurju Strossmayeru polaganjem vijenaca na njegovu grobu u kripti katedrale i posthumnom dodjelom „Zlatne lovorove grančice”, počasnim znakom ministra vanjskih poslova Republike Bugarske, za njegov posebni doprinos u procesu preporoda bugarskog naroda. Potpredsjednica Iotova podsjetila je da je zahvaljujući biskupu Strossmayeru 1861. godine izdana zbirka pjesama braće Miladionov.

    Istaknula je da je ime biskupa Strossmayera ostalo upisano zlatnim slovima u povijesti bugarskog naroda jer je „dio bugarske borbe za nezavisnost”.

    Ime biskupa Josipa Jurja Strossmayera upisano je zlatnim slovima u stvaranju Bugarske akademije znanosti i njegov doprinos dovoljno je velik da njegovo ime uvijek ostane u oltatru bugarskih buditelja”, zaključila je potpredsjednica Republike Bugarske govoreći na svečanosti u đakovčakoj katedrali.

    U bugarskoj delegaciji bila je i veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj Genka Vasileva Georgieva, predstavnici Bugarske nacionalne zajednice, a svečanosti su bili nazočni i predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika i Hrvatsko-bugarskog društva.

    U sklopu programa obilježavanja bugarskog nacionlanog praznika Dana narodnih buditelja u đakovačkoj prvostolnici svečani koncert održao je muški vokalni kvartet „Svetoglas”.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog