Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • 30. obljetnica Spomen-muzeja biskupa J.J. Strossmayera

  Spomen-muzeja biskupa Josipa Jurja Strossmayera ove godine obilježava 30. obljetnicu djelovanja, a taj jubilej bit će obilježen prigodnim programom 7. svibnja, uz Dan Grada, doznajemo od kustosice Irene Ivkić.

  Obljetnicu smo zamislili obilježiti prigodnom izložbom u sklopu Dana Grada u petak 7. svibnja u 19 sati, a osim 30. godišnjice djelovanja Muzeja, obilježit ćemo i 20 godina od otovaranja izložbenog prostora u potkrovlju. Dokumentirat ćemo, odnosno izložiti svu dokomuentaciju; slike, fotografije, dokumente, sve one važne događaje koji su obilježili tridesetogodišnji rad Muzeja”, najavljuje kustosica Irena Ivkić.

  Za tih 30 godina Spomen-muzej biskupa Strossmayera postao je nezaobilazno mjesto kulturnih događanja, kaže kustosica podsjetivši da je odluku o osnivanju Muzeja 1986. godine donio tadašnji biskup msgr. Ćiril Kos.

  Biskupija je ustupila zgradu i izloške, a Grad je uz pomoć RH započeo obnavljanje. Početkom Domovinskog rata sva građa je bila izmještena u Maribor, a 1992. se ponovno vraća u Đakovo i kao kulturni odgovor ratnom beznađu ponovno se organiziraju izložbe. Prvi ravnatelj Spomen-muzeja bio je profesor Petar Strgar koji se upravo i zalagao za rad i u tim ratnim vremenima”, podsjetila je kustosica Irena Ivkić.

  Imali smo izložbe od 1991. do 1997. godine i mislim da je u tom razdoblju, kada je bilo malo događanja, kulturna scena Đakova obogaćena. Tadašnji ravnatelj profesor Strgar nas je okupio i na neki način baš tim ratnim zbivanjima dao neki sasvim drugi pečat. Ljudi su se ovdje okupljali, komentirali tadašnju situaciju, ali ujedno nas i obogaćivao baš tom umjetnošću kroz to grozno ratno vrijeme”, prisjeća se tadašnjeg djelovanja Spomen-muzeja djelatnica Jasna Kalman.

  Kroz ovih trideset godina u Spomen- muzeju biskupa Strossmayera izlagali su brojni umjetnici, velika imena poput Rabuzina, Dimitrija Popovića, Ćosića, Antuna Babića i drugih, nabraja kustosica Irena Ivkić.

  Muzej je kroz 30 godina, osim izložaba, priređivao i kataloge, bio je na razglednicama, na kalendarima, knjigama, monografijama, brojni političari su također posjećivali Muzej… Možemo reći da se u Muzej svakodnevno ulaže bilo novim izložbama, bilo u infrastrukturu, obogaćen je s velikim brojem umjetnina, a svakako je bitno naglasiti dar od 120 slika akademskog slikara Zdravka Ćosića, a možemo istaknuti da je Muzej zaslužan i za obnovu Overbeckovih kartona koji su izrađeni za đakovačku katedralu… Tridesetogodišnje djelovanje Muzeja je vrlo bogato pa ćemo nastojati sve to i prikazati …”, zaključuje prva kustosica Spomen-muzeja biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

  1 komentar

  1. Pingback: 30. obljetnica Spomen-muzeja biskupa J.J. Strossmayera

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog