Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Općina brine o stoci čiji vlasnik je završio u pritvoru

  Zbog manjkavosti i nedorečenosti Zakona o zaštiti životinja Općina Levanjska Varoš već mjesec dana nalazi se u neobičnoj situaciji jer mora skrbiti o kravama čiji vlasnik je zaršio u pritvoru.

  S obzirom na to da o kravama nema tko brinuti Općina je dužna povesti o njima računa, kaže načelnik Slavko Tidlačka.

  Općina Levanjska Varoš muku muči što dalje s „napuštenim“ kravama koje se temeljem Zakona o zaštiti životinja i inspekcijskim nadzorom Državnog inspektorata Veterinarske inspekcije dodijeljene na brigu Općina Levanjska Varoš. Naime, 10.08.2020. godine policijski službenici usmeno su zatražili da se Općina Levanjska Varoš pobrine za stoku u vlasništvu Blagoje Drenkovića iz naselja Slobodna Vlast koji je privremeno lišen slobode. Radi se o 8 krava i 2 bika, angažirali smo DVD Levanjska Varoš da kravama redovito dovozi vodu”, kaže načelnik ističući da su krave nekontrolirano odlazile same tražiti hranu po tuđim njivama i usjevima, pravile štetu i vraćale se same u večernjim satima na gospodarstvo.

  Dana 12.08.2020. godine na teren je izašao veterinarski inspektor koji je uz prisustvo komunalnog redara Općine Levanjska Varoš i obavio inspekcijski nadzor i predao domaće životinje uz zapisnik Općini Levanjska Varoš na brigu. Isti dan angažirali smo vlastito komunalno poduzeće da brine o životinjama. Nabavili smo električnog pastira, stočnu sol, posude za napajanje stoke i hranu i krave su već mjesec dana zbrinute i u vrlo su dobrom stanju”, navodi načelnik Tidlačka ističući da se svakim danom povećavaju troškovi i da će, kako kaže, „krave za par mjeseci same sebe pojesti kroz nastale troškove”.

  Problem je što se ne zna što će biti s kravama, na području RH nema azila za domaće životinje i svi praktički lopticu odgovornosti zbrinjavanja prebacuju s jednih na druge, dok Općina Levanjska Varoš temeljem nedorečenog Zakona o zaštiti životinja ne može raspolagati s preuzetim životinjama. Jednostavno se vrtimo u začaranom krugu, troškovi rastu, za vlasnika se ne zna točno kada će na slobodu, a ako uskoro i bude pušten da se brani sa slobode, čime će hraniti te životinje, ili će ih opet morati pustiti da se same snalaze za hranu. Uskoro će se dvije krave oteliti, stado raste, a bikovo ne znaju za krvo srodstvo”, upozorava načelnik.

  Hoće li Općina Levanjska Varoš biti talac napuštene stoke za koju će porezni obveznici morati platiti troškove zbrinjavanja i brige o životinjama, a kako naplatiti troškove?” pita načelnik Tidlačka.

  Ne možemo ih prodati, darivati, odvesti na usmrćivanje, nemamo mogućnosti zbog nedorečenog zakona, nego jednostavno čekati da krave uginu od starosti i da ih kafilerija zbrine, a sve opet na trošak poreznih obveznika. Samo znamo da životinje vlasnika Blagoje Drenkovića ovako ne mogu čekati zimu”, rezignirano zaključuje načelnik Tidlačka.

  Nadamo se da će se naći rješenje za udomljavanje ili će završiti ne znamo kako. Zna li netko?” pita se Tidlačka.

  Foto: Ustupljene fotografije

  1 komentar

  1. Pingback: Općina brine o stoci čiji vlasnik je završio u pritvoru

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog