Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Prva krizma u Krndiji

  U crkvi Našašća sv. Križa u Krndiji u subotu 12. rujna, na blagdan Imena Marijina, u 9 sati  planirana je podjela sakramenta potvrde mladim župljanima Župe sv. Ladislava, kralja u Punitovcima.

  Crkva Našašća sv. Križa najveća je crkva na području Đakovštine koju su izgradili vjernici njemačke narodnosti 1937. godine kojih je u to vrijeme u Krndiji živjelo oko 2000. Od tada do danas u njoj se nije dogodilo podjeljivanje sakramenta potvrde, pa će ovaj događaj biti od povijesne važnosti.

  Nakon Drugog svjetskog rata stanovništvo Krndije nasilno je iseljeno, a čitavo mjesto je pretvoreno u logor za Nijemce s područja Slavonije. U posljeratnim zbivanjima ondje je stradalo više od 430 osoba. Zatvaranjem logora selo Krndija je opustošeno, a malobrojni stanovnici nisu mogli koristiti crkvu za bogoslužje jer oduzeta župnoj zajednici i pretvorena u skladište raznih materijala za potrebe poljoprivrednog poduzeća PIK Đakovo.

  Obnovom crkve u Krndiji župna zajednica sv. Ladislava, kralja u Punitovcima rado se susreće na ovome mjestu i sjeća se njezinih graditelja i obnovitelja. Tako se ove godine, zbog potreba udovoljavanja propisima u epidemiološkoj situaciji, po prvi puta u ovoj crkvi planira podjeljivanje sakramenta potvrde. Sakrament potvrde primit će po rukama nadbiskupa đakovačko-osječkogĐure Hranića, mladi župljani koji su se spremali dvije godine i u vremenu krize prouzročene korona virusom. Kandidati za sakrament potvrde su članovi župne zajednice u Punitovcima koja se sastoji od vjernika slovačke i hrvatske narodnosti iz Punitovaca, Josipovca Punitovačkog, Jurjevca Punitovačkog i Krndije. Nažalost ni jedan od kandidata za primanje potvrde nije iz Krndije, iako je u trenutku gradnje crkve Našašća sv. Križa čak polovica vjernika živjela u tom mjestu. Nadamo se da će slavlje sakramenta potvrde i zazivanje Duha Svetoga na mlade ljude oživjeti cijelu župnu zajednicu te podići nadu za budućnost Crkve nakon ove pandemijske krize“, rekao je punitovački župnik dr. Đurica Pardon.

  Tekst i foto: Mirko Knežević

  1 komentar

  1. Pingback: Prva krizma u Krndiji

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog