Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Online izložba portreta hrvatskih književnika i književnica Marije Adrić Soldo

  Danas Društvo hrvatskih književnika obilježava 120 godina od svog osnutka 22. travnja 1900. u Zagrebu. Budući da se predviđene svečanosti ne mogu održati zbog pandemije korona virusa, jedini način je obilježiti obljetnicu preko internetskih portala. Tako je upravo danas “otvorena” online izložba na mrežnoj stranici Društva hrvatskih književnika  –  http://dhk.hr/ogranci-dhk/detaljnije/izlozba-u-povodu-120.-obljetnice-dhk  –  Izložba  portreta hrvatskih književnika i književnica akademske slikarice iz Đakova Marije Adrić Soldo pod nazivom: “Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo”.

  Ovi Krležini stihovi iz Balada Petrice Kerempuha, neprolazne umjetničke, ali i  općeljudske vrijednosti, svojevrsni su slogan, ne samo ove izložbe, već i hrvatske književnosti i umjetnosti kroz povijest: probijanje kroz mukotrpno i nesklono vrijeme, u kojem je bilo više tamnih nego svijetlih časova, pa ipak, jezik je opstao, književnost je opstala, umjetnost je opstala. Opstat će unatoč „strašnom času“ pandemije u kojoj se nalazimo i koja paralizira naše živote, ali i potresu koji je teško oštetio i povijesnu zgradu u kojoj je smješteno Društvo hrvatskih književnika na Trgu bana Jelačića.

  O tome, svojim sjajnim nizom portreta, kako ističe Mirko Ćurić, svjedoči akademska slikarica Marija Adrić Soldo, koja odabrane portrete obogaćuje riječima: odabire uz svaku sliku stih, rečenicu, misao iz opusa portretirane književnice ili književnika – njen je rad ne samo portretiranje, već i novo, suvremeno čitanje književnih opusa naših klasika.

  Akademska slikarica Marija Adrić Soldo rođena je u Đakovu 1987. Na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala je slikarstvo u klasi profesora Igora Rončevića, a trenutno radi kao profesorica Crtanja i slikanja u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Živi u Đakovu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a izlaže samostalno i skupno.

  Izložba postavljena na stranicama Društva hrvatskih književnika rađena je za manifestaciju Hrvatska književna Panonija III, koja u Budimpešti okuplja hrvatske književnike i umjetnike iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine, i trebala je ovih dana biti postavljena u Budimpešti, u izložbenom prostoru Croatice, ali je također odgođena do okončanja pandemije.

   

  1 komentar

  1. Pingback: Online izložba portreta hrvatskih književnika i književnica Marije Adrić Soldo

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog