Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Biskup Lyimo: “Uz siromaštvo, bolesti i nedostatak infrastrukture, problem je i poligamija”

  Kao što smo već javljali, u višednevnom posjetu Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji je monsinjor Prosper Balthazar Lyimo, pomoćni biskup Nadbiskupije Arusha u Tanzaniji u kojoj živi oko dva milijuna stanovnika od kojih je oko 500 tisuća katolika. Većina njih, kako nam je tijekom kraćeg susreta pojasnio biskup Lyimo, živi u vrlo skromnim i oskudnim uvjetima pa je borba protiv siromaštva jedan od najvećih izazova i poslanja tamošnje Crkve. Pastoralno djelovanje otežava i nedostatak infrastrukture, nepristupačan teritorij, manjak lijekova, nedostatak vode posebno u obiteljima s više djece, a dodatni problem je i opasnost od divljih zvijeri.

  Osim nedostatka osnovnih životnih uvjeta, infrastrukture i adekvatne zdravstvene zaštite,  zbog čega je i velika smrtnost male djece, veliki problem je i poligamija i plemenski običaji zbog čega mnoge djevojčice same ili uz pomoć rodbine bijegom u katoličke zajednice traže utočište i spas, kaže biskup Lyimo.

  „Crkva poligamiju ne dopušta i pokušavamo se boriti protiv toga i to je još uvijek veliki izazov i poteškoća u naviještanju i prihvaćanju evanđelja. Postoje slučajevi gdje ljudi od sedamdeset godina, uz već postojećih pet, šest žena, ožene i djevojčice od 12 godina”, navodi biskup Lyima ističući da Crkva nastoji pomoći takvim djevojčicama.

  „Planiramo izgraditi tri kuće koje će primiti te djevojčice i omogućit im stanovanje i školovanje, a ti objekti neće biti samo za katolike. Moj posjet Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji ima misiju da pokušam ublažiti tu patnju svoga naroda ”, kaže biskup Lyimo ističući da tijekom susreta sa ovdašnjim vjernicima nastoji potaknuti na solidarnost kako bi prikupio što više sredstava za pomoć svojim vjernicima.

  Dosadašnja iskustva govore mu o velikodušnosti ovdašnjeg naroda, kaže biskup Lyimo koji je, kako dodaje, Hrvate imao prigodu upoznati i u svojoj Nadbiskupiji gdje djeluju tri hrvatska misionara.

  Odgovarajući na pitanje o solidarnosti europske Crkve sa Crkvom u Africi, pomoćni biskup Nadbiskupije Arusha kaže da bi se „moglo pomagati i više, ali i da razumije, s druge strane, europsku Crkvu kojoj se obraćaju mnogi tražeći pomoć”. Teško je, kaže, odgovoriti na sve te zahtjeve i projekte koji stižu ne samo iz Afrike, nego iz cijeloga svijeta.

  Trideset minutni susret s pomoćnim biskupom Nadbiskupije Arusha u Crvenom salonu Nadbiskupskog doma u Đakovu završili smo pitanjem je li Katolička Crkva spremna za „crnog papu”?

  „ …Teško mi je odgovoriti na to pitanje, to ovisi o Duhu Svetomu…”, kroz smijeh je odgovorio  mons. Prosper Balthazar Lyimo, pomoćni biskup Nadbiskupije Arusha iz Tanzanije.

   

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog