Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • GI Srcem za Đakovo: “Mandarićevom samovoljnom kupnjom nekretnina za 4,1 milijuna kuna bez odluke Gradskog vijeća počinjeno kazneno djelo?”

  Građanska inicijativa Srcem za Đakovo, kojoj je nositelj Zoran Vinković, priopćenjem se oglasila o, kako se navodi, „malverzacijama trenutnog gradonačelnika Đakova Marina Mandarića” koji je, kako se tvrdi, bez odluke Gradskog vijeća, samovoljlno kupio nekretninnu vrijednosti 4,1 milijun  kuna.

  Priopćenje prenosimo u cijelosti:

  „Iako se gradonačelnik Mandarić kupujući zgradu Mimoze za preko 24 milijuna kuna od države obvezao da će zgradu u roku od 5 godina je privesti namjeni te tako rasteretio državu, ali i stavio omču oko vrata gradskom proračunu sada je napravio još jednu kupovinu ruševnih objekata od PAN – Trgoprometa u stečaju. Pod zaštitom konzervatora odlučio je na to potrošiti čak 4.089.703,94 kn iz gradskog proračuna.

  Naime, Mandarić je bez prethodne suglasnosti Gradskog vijeća Grada Đakova samovoljno i ishitreno iz sredstava gradskog proračuna Grada Đakova uplatio jamčevine u ukupnom iznosu od 408.970,39 kuna čime je bez potrebnih suglasnosti (Odluke Gradskog vijeća Grada Đakova), oštetio gradski proračun Grada Đakova za ukupan iznos od 4.089.703,94 kn. U gradskom proračunu ne postoji pozicija od najmanje 4,1 milijun kuna za kupovinu takvog objekta, a Gradsko vijeće o tome nikada nije raspravljalo, pa su građani kao i za Johna Smitha za taj događaj čuli iz medija. Stoga građane ne bi iznenadilo da na tom prostoru i osvane Trg Johna Smitha i da ga zajedno otvore.

  Budući da je riječ o obvezujućoj ponudi čak i u slučaju da Gradsko vijeće naknadno ne donese Odluku kojom bi naknadno „legalizirao“ već izlicitiranu kupovinu i uplaćenu jamčevinu, Grad bi tada izgubio jamčevinu u iznosu 408.970,39 kn

  „Gradonačelnik ne smije odlučivati o stjecanjima nekretnina u visini pojedinačne vrijednosti do najviše 0,5 % iznosa prihoda bez primitaka ostvarenih u godini koja prethodi godini u kojoj se odlučuje o stjecanju nekretnina, bez prethodne suglasnosti predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave – gradskog vijeća.“ jasno stoji u Zakonu.

  S obzirom da je Mandarić zakonski zastupnik Grada Đakova po svojoj funkciji, nedvojbeno je zlouporabio ovlasti koje mu na temelju zakona i Statuta Grada pripadaju, jer je prouzročio štetu Gradu Đakovu, čije interese treba zastupati. Izbjegavanjem pribavljanja suglasnosti Gradskog vijeća, Mandarić je prekoračio svoje ovlasti i zlorabio povjerenje građana Grada Đakova koje mu je dano na izborima.

  Budući da smo za ovaj samovoljnu milijunsku odluku doznali iz medija, baš kao i za Johna Smitha i velom tajne obavljenom prelasku Grada Đakova i gradskih tvrtki u Zagrebačku banku, a koja se zbog toga obvezala primiti nazad Mandarića na radno mjesto poslije izbora pitamo se što ćemo novo saznati iz predizborno obećavane transparentnosti rada đakovačke vlasti?”, navodi se u priopćenju Građanske inicijative „Srcem za Đakovo” koje potpisuje Zoran Vinković.

   

  Foto: Arhiva RĐ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog