Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • “Svjetski trend demencije nije više 65 i plus, nego 50 i plus”

    Alzheimerova bolest je bolest današnjice, a u Republici Hrvatskoj od te bolesti obolijeva više od 86 tisuća osoba, istaknula je na subotnjoj tribini u Amadei Silvija Dološić, govoreći o pravima i potrebama oboljelih od te bolesti. Tribina je organizirana povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti.

    Jedan od velikih problema je stigma, diskriminacija i nepoznavanje zakonskih propisa. Mi još uvijek u Osječko-baranjskoj županiji nemamo smještaj za oboljele, nemamo palijativnu skrb i nemamo palijativnu postelju da bi naše oboljele smjestili u jednoj fazi terminalne bolesti Alzheimerove bolesti. Mi još uvijek nemamo dostatan broj stručnjaka koji se bave isključivo socijalnom, pravnom i medicinskom problematikom liječenja i prevencije Alzheimerove bolesti jer kod nas još uvijek postoji jedno uvriježeno mišljenje da je Alzheimerova bolest staračka bolest, senilna bolest, ludačka bolest i kao takva se još uvijek tretira”, naglasila je Silvija Dološić, pravni stručnjak za Alzheimerovu bolest i palijativnu skrb i predsjednica Udruge Memoria iz Osijeka.

    Prema najnovijim istraživanjima, svjetski trend demencije, pa tako i u Hrvatskoj, dobna granica za Alzheimerovu bolest nije više 65 i plus, nego 50 i plus i manje. To je zaista postala jedna velika epidemija i mi moramo početi brinuti jedni o drugima i moramo težiti jednom civiliziranom i educiranom društvu kako bi takve bolesnike prepoznali i u konačnici kako bi takve bolesnike zbrinuli”, upozorila je Dološić naglasivši također da je briga o starijim i nemoćnima u civiliziranim društvima prepuštena jedinicama lokalne i regionalne samouprave i kroz NGO, odnosno nevladin sektor, ali uz pomoć resornog ministarstva i na način da se osiguravaju osobni asistenti.

    Opširnije o problematici osoba starije životne dobi bit će riječi u današnjoj emisiji Izravno u 13:30.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog