Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Slavonci predstavili svoje proizvode u Istri

  U najmanjoj istarskoj općini, Općini Sveti Petar u Šumi, proteklog vikenda (23. i 24. ožujka 2019. godine) okupio se veliki broj posjetitelja na Međunarodnom sajmu „S klobasicom u Europu“, tradicionalnom susretu proizvođača kobasica i degustacijskim izložbama uz bogati višednevni program s predavanjima, prezentacijama i koncertima. Uz potporu Osječko-baranjsku županije, na Sajmu je izlagalo i 15 proizvođača suhomesnatih delikatesa, vina, rakije, sira, ali i suvenira, čokolade, meda, prirodne kozmetike s područja naše županije, a pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling na završnoj priredbi uručila je nagradu za najbolju slavonsku kobasicu i kulenovu seku.

  Sajam je ove godine, uz školsku dvoranu i okolne objekte, proširen i na dva šatora te u klaustru pavlinskog samostana. Sajam je počeo doručkom za partnere i goste, zatim pješačenjem stazama Supetarštine, a u klaustru samostana odvijao se kulinarski show uz prigodnu ponudu jela. Posjetiteljima je prikazana priprema istarske klobasice na starinski način, što je bila premijerna manifestacija “Kobasica po starinski”, priprema najduže klobasice, VI. Svjetsko prvenstvo u nadivanju klobasica na beku, izbor vitezova klobasice i druge zanimljivosti do na kraju proglašenja najboljih kobasičara i drugih nagrada.

  Ovo je najbolji sajam do sada, gužva je bila tijekom oba dana od jutra do noći, a čujem i od vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava da su zadovoljni prodajom. Cijeli Sveti Petar u Šumi na dva dana pretvorio se u grad od kobasica – rekao je općinski načelnik Mario Bratulić.

  Najbolji kobasičar je Dario Šimonović, vlasnik Pršutarne Jadruhi u Vižinadi, koji je proglašen pobjednikom u dvije od pet ocjenjivanih kategorija. U kategoriji specifičnih kobasica šampion je tvrtka Gavrilović iz Petrinje, najbolju slavonsku kobasicu proizveo je OPG Zvonko Arić iz Starog Petrovog Sela u Brodsko-posavskoj županiji, a šampion u kategoriji kulenovih seka je tvrtka Ari agro iz Nove Gradiške. Na ocjenjivanje koje je provela Udruga senzornih analitičara Gustus iz Pazina pristigla su 54 uzorka kobasica. Novi vitezovi od klobasica su Robert Iveta, Slađan Novosel i Zdravko Masnak.

  Tekst i foto: OBŽ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog