Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Knjiga “Krvava istina (Novome životu ususret)” je potresni spomenar i poziv na praštanje

  Veliko zanimanje pokazali su Đakovčani za sinoćnje predstavljanje knjige “Krvava istina (Novome životu ususret” koje je održano u dvorani Župe Svih svetih pod pokroviteljstvom Đakovačko-osječke nadbiskupije i Općine Lovas.

  Knjigu, koja govori o stradanju 90 mještana Lovasa i Opatovca, pripremila je grupa autora, odnosno entuzijasta, rekao je urednik Stjepan Pančić,

  “Svi podaci objavljeni u knjizi o stradanju 90 mještana Lovasa i Opatovca provjereni su u Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ministarstvu obrane i to je bila naša obaveza prema tim stradalim ljudima da ostanu zapamćeni kako bi oni koji iza nas dolaze mogli provjeriti što se to dogodilo. Sam naslov kaže da je to samo istina i ništa drugo, nema mržnje, samo ono što se dogodilo”, kazao je urednik knjige Pančić istaknuvši da su ostale još samo dvije stvari; da za sva ta zbivanja nitko nije odgovarao i da se još jedan mještanin vodi kao nestao.

  “Knjiga je potresni spomenar događaja za vrijeme Domovinskog rata na prostoru zapadnoga Srijema jer donosi životopise stradalih, odnosno mučki ubijenih i nestalih stanovnika hrvatskoga i nesrpskog stanovništva s prostora Općine Lovas. Zapravo, ispisani su njihovi životopisi kao doprinos novome životu ususret nakon 27 godina izmjene registra svih onih emocija koje su se u to vrijeme kao reakcije na događaje Domovinskoga rata na neki način izrealizirale i u samim autorima, ali i u onima o kojima se ovdje piše”, ocijenila je dr. Milica Lukić.

  Za Mirka Ćurića knjiga “Krvava istina (Novome životu ususret)” važna je jer pokazuje na koji način se treba obrađivati novija lokalna povijest.

  “Knjiga je ponovno oživjela nekakva događanja koja smo možda potisnuli, ali sigurno nismo zaboravili. Knjiga je dobro uređena, dobro otiskana i zaista vrlo kvalitetna i rekao bih da spada u sam vrh slične literature na ovom našem prostoru istočne Hrvatske”, dodao je Ćurić.

  Na predstavljanju su još govorili i novinaraka Tanja Cirba i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić koji je kazao da je ta knjiga “svjedok krvave istine i svojevrsni spomenik onima koji su stradali” .

  “Knjiga je i poziv svima nama danas da znamo biti veliki poput tih 90 stradalih iz Općine Lovas jer nije velik onaj tko nanosi zlo drugome i nije pobjednik onaj koji ponizi drugoga, nego onaj tko sve to podnose, ne vrati jednakom mjerom, koji oprašta i spreman je,  štoviše,  drugome pomagati na putu njegovoga obraćenja i nudi mu ponovo zajedničku budućnost”, poručio je nadbiskup Hranić.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog