Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Web anketa: Podržavate li mirovinsku reformu?

  Mirovinska reforma, koja je u petak uvrštena u dnevni red u Saboru, ujedinila je sindikaliste, ali i oporbu. Podršku za subotnji prosvjed, u organizaciji sindikata, posljednjih dana izrazio je niz saborskih zastupnika. Resorni ministar Marko Pavić svo to vrijeme tvrdi- reforma će omogućiti povećanje mirovina i dugoročnu financijsku održivost, piše Media Servis.

  Dan uoči prosvjeda protiv mirovinske reforme, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je da podržava svaki oblik demokratskog izjašnjavanja, ali:

  “Čudno mi je primjerice da sindikati nisu organizirali prosvjede onda kada je SDP-ova Vlada uvela taj cenzus, odnosno utvrdila da je potrebno ispuniti 67 godina života da se ode u mirovinu.”

  Istaknuo je da u starosnu mirovinu sa 67 godina idu samo oni koji nisu prikupili 41 godinu radnog staža, a da oni koji jesu u punu mirovinu mogu i u šezdesetprvoj. A upravo je starosni cenzus jedna od promjena koje su izazvale najviše kritika. Opleo je danas po Vladi i HDZ-u SDP-ovac Gordan Maras, koji za reformu kaže da:

  “Ide kontra hrvatskih građana, gdje se ubrzava odlazak u mirovinu za četiri godine, odnosno ono što je sada na snazi. Pozivamo sve građane grada Zagreba i one koji su u blizini da sutra dođu na prosvjed protiv mirovinske reforme u 12 sati na Europskom trgu, zbog toga što se HDZ-u i ovoj katastrofalnoj mirovinskoj reformi i svemu ovome što se događa oko toga mora reći dosta!”

  Podršku prosvjedu, koji organiziraju sindikati, izrazio je šef SDP-a Davor Bernardić, a isto je učinio i mostovac Miro Bulj. Ali i dodaje- sindikati kasne:

  “Sindikat je trebao još odavno, dok je bilo radništva i radnika, pozivati na solidarnost, ali u biti sindikat se sjetio prekasno. Ali, uglavnom podržavam.”

  Na upit trebamo li uistinu raditi do 67. godine, Stjepan Čuraj iz HNS-a kaže kako je to pitanje već bilo aktualno kada je SDP donio zakon prema kojem bi se prag za starosnu mirovinu podigao na 67, ali nakon 2038. godine. Ovom reformom se to samo ubrzalo, kaže. No dodaje, drugačije bi se u HNS-u postavili prema odlasku u prijevremenu mirovinu.

  “Apsolutno netko tko je odradio 40 godina, ima pravo na punu mirovinu i ja mislim da one koje želimo potaknuti da ostanu duže na tržištu rada trebamo nagraditi, a ne kažnjavati. ”

  Podsjetimo, upravo je povećana penalizacija odlaska u prijevremenu mirovinu jedna od važnijih promjena koje ova reforma donosi, a koju je resorni ministar Marko Pavić u Rovinju ponovno hvalio.

  ‘‘Isplata mirovina je neupitna i mirovine će samo rasti. Rasle su 6,39 posto u prve dvije godine i rast će i dalje‘‘, tvrdi Pavić.

  Prosvjed protiv reforme koja je izazavala lavinu kritika zakazan je za sutra u podne na Europskom trgu u Zagrebu. U ovotjednoj Web anketi pitamo vas:

  Podržavate li mirovinsku reformu?

  View Results

  Loading ... Loading ...

  Foto: Arhiva RĐ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog