Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Podržavate li rad branitelja uz mirovinu?

  Hrvatski branitelji i hrvatski ratni vojni invalidi od 1. siječnja 2019. godine imaju pravo na rad uz mirovinu pod određenim uvjetima. Novost je to koju donosi aktualni Zakon o hrvatskim braniteljima, kaže Željko Mihalić, hrvatski dragovoljac i branitelj.

  “Hrvatski branitelji od 1. siječnja 2019. godine bez ustezanja mirovine mogu raditi. Mogu raditi ili puno radno vrijeme ako su invalidi Domovinskog rata, znači ako imaju status HRVI djelomično mogu raditi uz ustezanje jednog dijela mirovine, ako su sto posto ratni vojni invalidi ili imaju opću nesposobnost za rad, mogu raditi tri i pol sata dnevno”, kaže Mihalić pozdravljajući takvu mogućnost.

  “Na taj je način ipak omogućeno dijelu branitelja da si na neki način malo priskrbe nešto više u svojim prihodima za koje se priča da su veliki, a nisu jer analizom se točno pokazuje da nisu toliki iznosi o kojima se priča. Možda pojedinci imaju, ali 90 posto branitelja ih nema”, dodaje Mihalić.

  Dosad nije bilo moguće raditi uz braniteljsku mirovinu i stoga je to, kako ocjenjuje Mihalić, jedan iskorak u Zakonu koji će donijeti jako puno dobroga braniteljskoj populaciji.

  “Ipak im je dana mogućnost da rade, ima mogućnost, neće im ustezati mirovinu, a moći će raditi određeno radno vrijeme, znači dopunit si mirovinu s nekim prihodom koji će mu poboljšati život. Dakle, može raditi uz starosnu mirovinu do polovice radnog vremena bez obustave ili smanjenja mirovine – to je za one koji su otišli po Zakonu o hrvatskim braniteljima. Za HRVI – zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti može raditi uz invalidsku mirovinu na puno radno vrijeme uz smanjenje mirovine, mirovinski faktor 0,6667, odnosno smanjenje mirovine za oko jedne trećine. Znači, dobivat će dvije trećine mirovine i može raditi puno radno vrijeme, a biti HRVI. A, oni HRVI koji su dobili opću nesposobnost mogu raditi bez ustezanja mirovine tri i pol sata dnevno”, pojašnjava Mihalić. Važno je naglasiti, kaže Mihalić, da po prestanku zaposlenja takav ne podliježe ponovnom kontrolnom pregledu

  Novosti su to o kojima branitelji još nisu dovoljno informirani, a koje će, zaključuje Mihalić, dobro doći u ovoj sve većoj nestašici radne snage u Slavoniji.

  Podržavate li rad branitelja uz mirovinu?

  View Results

  Loading ... Loading ...

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog