Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Web anketa: Treba li Vlada pomoći Uljaniku?

  Nakon trosatne rasprave vijećnici pulskog Gradskog vijeća i Skupštine Istarske županije usvojili su deklaraciju o Uljaniku – traže hitno rješenje za spas Uljanika. Dok rješenja za plaće i dalje nema, Krizni stožer 3. maja želi sudjelovati na ovotjednoj sjedici Vlade u Puli, piše Media Servis.

  U zajedničkoj deklaraciji pozvani su svi sudionici u procesu restrukturiranja Uljanika da im prioritet bude pronalazak modela za isplatu plaća i premoštenje financiranja do završetka restrukturiranja. Traži se poduzimanje hitnih mjera, posebno od Vlade, usmjerenih prema cilju da Uljanik postane održivo i uspješno brodogradilište. Istarska županija i Grad Pula strateškim partnerima poručuju da za restrukturiranje neće podržati nikakve špekulacije sa zemljištem i neće mijenjati prostorni plan koji bi naštetio Uljaniku ili radnicima.

  Pomoćnik ministra gospodarstva, Zvonimir Novak poručio je da se nastavljaju razgovori s naručiteljima brodova, ali i upozorio na još jedan problem: “Dakle 3. maj je 31. prosinca prošle godine završio svoj četiri i pol godina dug period restrukturiranja. Prema pravilima Europske komisije u narednih deset godina 3. maj ne smije dobivati nikakav oblik državne pomoći.”

  Gradonačelnik Pule i čelnik IDS-a Boris Miletić pozvao je na osnivanje jamstvenog fonda: “Za financiranje brodogradnje, svi koji radite u brodogradilištu znate koliko je bitna organizacija posla. Tu moraju postojati financijski mehanizmi koji postoje u svim drugim razvijenim europskim zemljama da taj tijek teče nesmetano. Bez toga nema šanse da brodogradnja u Hrvatskoj bude konkurentna. Ono što treba osim jamstvenog fonda je posebna kreditna linija pri Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak koja će financirati izvoz.”

  Istovremeno, priče o Uljaniku bilo je i u Ministarstvu gospodarstva. Traži se način isplate plaća radnicima Uljanik grupe čiji je račun još u blokadi.

  Ministar Darko Horvat prebacuje lopticu na Upravu, najavljuje jamstveni fond do kraja godine, ali ističe i da čelnici lokalne samouprave svojim izjavama stvaraju konfuziju u Vladi i kod strateškog parnera: “Niti je Vlada sudjelovala u donošenju bilo kakvih poslovnih odluka niti je Vlada vodila poslovanja. U ovom trenutku smatramo da je sve poslovne odluke koje su donošene i koje su ovu situaciju producirale odluke Uprave.”

  U ovotjednoj Web anketi pitamo vas:

  Web anketa: Treba li Vlada pomoći Uljaniku?

  View Results

  Loading ... Loading ...

  1 komentar

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog