Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Susret nadbiskupa Hranića i episkopa Heruvima

  Na poziv nadbiskupa đakovačko-osječkog mons. Đure Hranića, episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim Đermanović posjetio je u ponedjeljak Đakovačko-osječku nadbiskupiju, objavio je Nadbiskupijski tiskovni ured.

  U pratnji episkopa Heruvima bili su arhijerejski namjesnik i paroh osječki te potpredsjednik Ekumenskog povjerenstva osječke regije protojerej Aleksandar Đuranović te glavni tajnik novosadskog episkopa Ireneja protojerej Vladan Simić. Bio je to nadbiskupov i episkopov prvi zajednički susret koji je započeo u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku, a nastavio se u Đakovu obilaskom prvostolnice svetog Petra i razgovorom u Nadbiskupskom domu na kojemu su sudjelovali i nadbiskup u miru Marin Srakić i drugi suradnici.

  Nadbiskup i episkop izrazili su svoju spremnost i želju za promicanjem uzajamne suradnje i zajedništva, ponajprije zato jer su Kristovi učenici i pastiri sestrinskih Crkava, koji djeluju na istom području. Istaknuli su da kroz svoje redovito pastirsko djelovanje žele snažiti pomirenje i praštanje te povjerenje i suradnju između hrvatskog i srpskog naroda. Složili su se u stavu da ratom poljuljani međunacionalni odnosi ne trebaju utjecati na njihove međusobne odnose, niti na ekumenske odnose između dviju Crkava i svećenika, nego da su oni – kao Crkve i pastiri – pozvani biti pozitivan izazov i primjer i nositeljima političke vlasti u rješavanju međudržavnih i međunacionalnih odnosa te vjernicima u njihovu suživotu.

  Sa svoje su strane, kako se navodi u priopćenju, spremni poduprijeti nastojanja oko osvjetljavanja istine o nestalima tijekom rata na obje strane i pronalaska njihovih zemnih ostataka – svjesni da je to prvenstveno humanitarno, a ne političko pitanje.

  Kroz razgovor je očitovana i svijest da su, međusobnim povjerenjem i dijalogom, pozvani istodobno snažiti i suradnju između dviju Crkava na regionalnom području Slavonije i Srijema, a onda i barem indirektno između Hrvatske biskupske konferencije i Svetog arhijerejskog sinoda Srpske Pravoslavne Crkve.

  Na kraju susreta, kako se navodi u priopćenju, biskupi su izrazili nadu da će ovaj prvi susret, ostvaren kako bi se međusobno upoznali te kako bi episkop Heruvim bolje upoznao Đakovačko-osječku nadbiskupiju, biti tek početak izgradnje daljnjeg bratskog i prijateljskog odnosa te uzajamne podrške i suradnje u duhu kršćanskog zajedništva i ljubavi.

  Foto: NTU

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog