Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Danas se obilježava Svjetski dan voda

  Svjetski dan voda 22. ožujka svake godine usmjerava pozornost na važnost vode.

  Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je ‘Priroda za vodu‘ uz kampanju „Odgovor je u prirodi“, te se proučavaju prirodna rješenja za izazove s kojima se suočavamo u 21. stoljeću. Ovogodišnja tema istražuje kako možemo koristiti prirodu za poboljšanje kvalitete vode.

  Globalno gledano, 70 % vode se koristi u poljoprivredne svrhe, najviše za navodnjavanje, 20 % koristi industrija za proizvodnju i dobivanje energije, dok se preostalih 10 % koristi za domaću uporabu.

  Danas 2,1 milijarda ljudi živi bez sigurne pitke vode kod kuće, što utječe na njihovo zdravlje, obrazovanje i život. Voda u takvim područjima nije zaštićena od onečišćenja jer se oko 80 % otpadnih voda vraća natrag u prirodu bez dodatnog tretmana.

  Naime, ekološka onečišćenja uz klimatske promijene bitno utječu na različite opasnosti, odnosno rizike vezane uz vodu poput poplava, suša ili onečišćenja samih voda. Gube se prirodna poplavna područja, erozijom tla se gube usjevi, a otjecanje tla koje sadrži velike količine dušika i fosfora dodatno onečišćuje vodu.

  Kako smanjiti takve vrste rizika? Koristeći rješenja koja smo pronašli u prirodi jer, kako je ime i samoj kampanji, „Odgovor je u prirodi“.

  Povodom Svjetskog dana voda zanimalo nas je kakvo je stanje s vodom na području Đakovštine? – Direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš.

  FOTO: Arhiva RĐ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog