Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Biskupi Zagrebačke i Đakovačko-osječke crkvene pokrajine zasjedali u Đakovu


    U Nadbiskupskome domu u Đakovu jučer, u srijedu 21. ožujka, održana je Druga zajednička skupština biskupa Zagrebačke i Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, izvijestio je Nadbiskupijski tiskovni ured.
    U prigodnom priopćenju ističe se da je tom prigodom đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić istaknuo da se ove godine navršava deset godina otkako je papa Benedikt XVI. utemeljio novu Đakovačko-osječku crkvenu pokrajinu i ponovno osamostalio Srijemsku biskupiju.
    “Zajedničko, drugo po redu, okupljanje biskupa dviju crkvenih pokrajina potvrđuje da se osnivanjem nove crkvene pokrajine na području Slavonije i Srijema nije dogodila ‘podjela’ tadašnje Hrvatsko-slavonska crkvena pokrajina, nego je uspostavom novih struktura osnažena Crkva na Istoku Hrvatske. Slavonija je time zadobila veću važnost i novo dostojanstvo na crkvenome planu, što ima svoj pozitivan odjek i na društvenome planu.
    Izrazio je solidarnost i blizinu svih biskupa i biskupija iz obje metropolije s prisutnim sisačkim te s požeškim biskupom, s vjernicima njihovih biskupija i drugim stanovnicima, koji su pogođeni visokim vodostajem, poplavom ili klizištem zemljišta”, navodi se u priopćenju.
    “Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, podržao je zajednička susretanja biskupa dviju crkvenih pokrajina. Čestitao je 10. obljetnicu Đakovačko-osječke crkvene pokrajine te je istaknuo da snaženjem i jačanjem jednoga dijela Crkve, raste i jača i čitava crkvena zajednica. Nekada je, u drugačijim povijesnim okolnostima, bilo važno jačati zajedničko središte. Osamostaljenjem Republike Hrvatske treba jačati sve njezine dijelove.
    Osnivanje Đakovačko-osječke metropolije pridonijelo je otvaranju i novih perspektiva te dodatno osnažilo promišljanja o ponovnome osnivanju Sisačke i o osnivanju Bjelovarsko-križevačke biskupije. Istaknuo je da ovakvi susreti biskupa upućuju i na brojne nove teme od zajedničkoga interesa, koje su vrijedne promišljanja, te nas potiču na zajedništvo i suradnju za dobrobit Crkve, ne samo u Hrvatskoj, nego i sveopće Crkve na povijesnom prostoru susreta dviju kultura i kršćanskih denominacija”, ističe se u priopćenju.
    “U razgovoru o aktualnoj društvenoj situaciji, biskupi su uočili da se pojedinačno susreću s velikim brojem upita o temama o kojima ovih dana živo raspravljaju političari i hrvatska javnost. Biskupi su istaknuli da je Hrvatska biskupska konferencija već progovorila i iznijela svoj stav o tim pitanjima u zajedničkoj poruci od 30. studenoga 2017., naslovljenoj Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji. Okupljeni biskupi pozvali su, zato, vjernike, sve zainteresirane građane, saborske zastupnike i medije da posegnu za navedenom izjavom jer su ondje jasno izrečeni njihovi stavovi, koje u međuvremenu nipošto nisu promijenili”, stoji na kraju priopćenja sa jučerašnje Druge zajedničke skupštine biskupa Zagrebačke i Đakovačko-osječke crkvene pokrajine koja je održana u Đakovu.

    Foto:NTU

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog