Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Prošle godine više od 17.000 poljoprivrednih inspekcijskih nadzora

  Ministarstvo poljoprivrede prošle je godine provelo gotovo 50.000 inspekcijskih nadzora koji se provode planski, prema analizi rizika, ali i po prijavama građana. Poljoprivredni inspektori, koji čine polovicu zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede, provode šest vrsta inspekcija: veterinarsku, poljoprivrednu, fitosanitarnu, ribarsku, šumarsku i lovnu inspekciju.

  Samo veterinarska inspekcija, koja provjerava zdravstvenu ispravnost, higijenu i sigurnost hrane na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti hrane životinjskog podrijetla: od farmi i proizvodnje mesa preko prerade mesa do maloprodaje, prošle je godine obavila skoro 14.500 nadzora, a donijela je 5023 rješenja za otklanjanje raznih nepravilnosti, te podnijela 757 optužnih prijedloga i šest kaznenih prijava, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

  Poljoprivredna inspekcija u prošloj je godini izvršila više od 17.000 inspekcijskih nadzora. Provjeravala se možebitna prisutnost GMO, a uzorkovan je i sjemenski materijal sjemena stavljenog na tržište RH. Proveden je nadzor kakvoće i označavanja NPK mineralnih gnojiva kod proizvođača, uvoznika i u prometu kao i sredstava za zaštitu bilja i pravilne primjene istih. Merkantilni kukuruz testiran je na prisutnost mikotoksina, a salate, špinat i luk na prisutnost nitrata. Inspekcije su provele i monitoring ostataka pesticida u hrani te ekološku proizvodnju. Kontrolirali su se i korisnici državnog poljoprivrednog zemljišta, korisnici potpora i korisnici mjera uređenja tržišta poljoprivrednih kao i pčelari, vinogradari te uvoznici vina i jakih alkoholnih pića.

  Iz područja hrane, kontrolirani su standardi voća i povrća, obavljeni su nadzori trgovaca voćem i povrćem, pekari, uzorkovano je meso, jaja, šunka, jestivo ulje, maslinovo ulje i masti, med, mineralne, izvorske i stolne vode, proizvodi zaštićenih oznaka, mlijeko, mliječni proizvodi i sir, tjestenina, pureće i pileće meso u posebnom nadzoru, ostali mesni proizvodi i prerađevine, voćni sokovi. Doneseno je 1.747 prvostupanjskih rješenja kojima je naređeno otklanjanje raznih nepravilnosti, a inspektori su podnijeli 649 optužnih prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima i 52 prekršajna naloga.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog