Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Predstavljanje inicijative “I ja sam tu”

  U Centru Amadea danas je predstavljena građanska inicijativa “I ja sam tu”, čiji je cilj upoznati javnost s problemima osoba i obitelji oboljelih od Alzheimerove bolesti. Ova je inicijativa nastala u suradnji s Udrugom za psihosocijalne potrebe Amadea te volonterima i drugim suradnicima.

  Ideja projekta nastala je početkom ljeta kada smo se prijavili na poziv zaklade za razvoj lokalne zajednice Slagalica i Nacionalne zajednice za razvoj civilnog društva, a posebno se ponosimo na suradnju s Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest.“, iznosi voditeljica inicijative, psihologinja Ivana Sadaić.

  U suradnji s tom zagrebačkom Udrugom, prvi puta u Đakovu organizira se Alzheimer Cafe. Naime, 25. rujna, s početkom u 16h, u prostorijama Centra Amadea dva stručnjaka održat će predavanje s ciljem da upoznaju javnost i sve zainteresirane s važnim informacijama o Alzheimerovoj bolesti. Prava oboljelih od ove bolesti, kako ih ostvariti te kako se ophoditi s oboljelima, bit će središnja tema ovoga predavanja.

  Kako bismo se proširili i izvan grada, Udruga Amadea sa svojim volonterima osmislila je i dvije radionice koje će se, osim u Đakovu, održati u Budrovcima i Putonitovcima. U punitovačkom Općinskom domu već idući tjedan, 13. rujna, održat će se prva radionica, dok će se u budrovačkoj Osnovnoj školi radionice održati 17. rujna s početkom u 17h.“, doznajemo od voditeljice Sadaić.

  Osim sadašnjeg angažmana u projektu, Centar Amadea i ranije je posvećivao pozornost oboljelima od Alzheimera.

  Iz dosadašnjeg iskustva govorim da naš dnevni boravak pozitivno utječe na oboljele jer im se prilagođava tempo i komunikacija koju oni mogu prihvatiti. Način ophođenja s njima također je vrlo važan.“, pojašnjava voditeljica Centra Amadea, sestra Natalija.

  Osim na informiranju javnosti o ovoj bolesti, Udruga Amadea kroz svoj rad sa starijima nastoji prevenirati demenciju. U sklopu ovoga projekta, korisnicima je omogućeno korištenje novonabavljene senior fitness sprave i igranje misaonih igara.

  Sprave koje smo nabavili su zapravo volani za vježbanje koji pokreću kardiovaskularni sustav i tako poboljšavaju kondiciju što pozitivno utječe na preveniranje Alzheimerove bolesti. Osim te aktivnosti, u prostoru Centra oboljelima je omogućeno igranje misaonih igara u kojima uživaju te se na nekima od njih uočava bitan napredak u ponašanju i govoru.“, doznajemo od sestre Natalije.

  Predstavljeni projekt završava 2. listopada zajedničkim susretom starijih osoba u Centru Amadea.

  Tekst: Lara Martinović

  Foto: Amadea

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog