Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nenaplaćena gradska potraživanja iznose pola proračuna

  Izvješćem Mandatne komisije koja je konstatirala da je vijećnik Jasenko Ivanetić stavio svoj mandat u mirovanje, a umjesto njega vijećnik je HDSSB-ov Ivan Drobina, te očitovanjem vijećnice Željke Begić Šimundić da više nije članica HDSSB-a i da će svoje političko djelovanje u Vijeću nastaviti kao nezavisna vijećnica započela je druga sjednica Gradskog vijeća.
  Sjednica je nastavljena imenovanjem članova radnih tijela Vijeća iako je oporba predlagala odgodu jer u sastav tih tijela nisu ušli oporbeni vijećnici, uz HDZ-ovo obrazloženje da se to nije stiglo obaviti tijekom ljeta te da nisu znali, kako je pojasnio gradonačelnik Marin Mandarić, koga kontaktirati jer su neki mijenjali svoje političke opcije.
  Najavljeno je da će HDZ povući dio svojih članova iz tih tijela kada oporba predloži svoje, a na ovaj način, kako tvrde u HDZ-u, omogućeno je normalno funkcioniranje Vijeća.

  dav


  “Nije dobra demokratska praksa na ovaj način početi raditi u Gradskom vijeću, pogotovo što smo na početku mandata. Mislim da bi bilo dobro da su vladajući pozvali opoziciju, nema nas tako puno, s nama razgovarali, pojedinačno ili sa strankama; HNS-om, HDSSB-om, SDP-om i da se mi dogovorimo unutar sebe … Ovo očito nije bila dobra volja vladajućih, pokazali su svoju moć i snagu i da predstavljaju cijeli grad, što nije točno. Ipak, i mi iz opozicije predstavljamo dio grada i dio glasova je otišlo i nama koji trebamo i moramo raditi za dobrobit ovoga grada”, kazala je HNS-ova vijećnica Ankica Mandić,
  U nastavku sjednice vijećnici su jednoglasno prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, kao i izvješće o obavljenoj reviziji proračuna za prošlu godinu iz kojega je gradonačelnik Mandarić posebno ukazao na 25 milijuna nenaplaćenih gradskih potraživanja, što je iznos polovice proračuna, s tim da je, kako je naglasio, čak 13 milijuna otišlo u zastaru.
  “S obzirom da dolazim iz bankarskog sektora meni je nerazumljivo da Grad Đakovo nije vodio brigu o naplati svojih potraživanja, a tu najviše govorimo s osnove komunalne naknade, ali i ostalih prihoda i najmova što Grad Đakovo ima”, rekao je gradonačelnik.
  Oporbeni vijećnici tražili su da se utvrdi struktura, odnosno razlozi i vrijeme nastanka nagomilanog duga za komunalnu naknadu.
  “Naš gradonačelnik kaže da dolazi iz uređenog sustava, bankarskog sektora gdje nema zastarjelih potraživanja i to je odlučno, ali mi znamo do čega je doveo bankarski sektor – da su ljudi pretežno blokirani od banaka, da nema zastare, da se ovršuje imovine, a ako je ovdje kroz ovu komunalnu naknadu koja je otišla u zastaru, a nije dobro da ide u zastaru, ali ako je otišla u zastaru zbog obitelji koje su bile na socijalnom rubu i nisu bile blokirane, prešle su nekako taj socijalni rub, i nastavile su živjeti, onda mi je drago da je ova komunalna naknada s tog socijalnog aspekta otišla u zastaru”, replicirala je gradonačelniku Ankica Mandić (HNS).

  dav


  Nezavisni vijećnik Goran Soldo naglasio je da je u protekle tri godine naplata potraživanja sigurno pojačana te da najveći dio te glavnice potječe iz devedesetih godina i nakon 2000. godine.
  “Već su poduzete neke radnje i nijedan ugostitelj ne može dobiti dozvolu za postavljanje terase ako nije podmirio svoje obveze prema gradu. Isto tako, nitko ne može dobiti poticaj od grada za zapošljavanje ako nije podmirio svoje obaveze prema gradu i gradskim poduzećima…”, podsjetio je Soldo naglasivši važnost baze podataka kada je riječ o tom dugu za komunalnu naknadu.
  Od ukupnih potraživanja, 15 milijuna se odnosi na ona starija od tri godine, konstatirao je u raspravi predsjednik Vijeća Pavo Cindrić pozvavši se na neslužbene informacije prema kojima “među dužnicima ima i dobrostojećih građana koji nikada nisu platili komunalnu naknadu”.

  dav


  SDP-ova vijećnika Danka Kočiša zanimalo je koliko je Grad platio kazni prijašnjih godina, te koliki su konačni troškovi obnove Strossmayerova trga koju su, kako je rekao, platili građani umjesto da su sredstva povučena iz fondova EU.
  Vijećnici su danas donijeli i odluku o utvrđivanju mjerila sudjelovanja roditelja u cijeni programa Dječjeg vrtića i jaslica koja se usklađuje sa zakonom i županijskom odlukom. Prema toj odluci, cijena koju će roditelji plaćati za drugo dijete smanjuje se za 20 posto, a za treće i svako sljedeće dijete grad preuzima obavezu plaćanja.
  Prihvaćene su i izmjene i dopune pravilnika o organizaciji i načinu naplate parkiranja koje se odnose na usklađivanje sa stvarnim stanjem ukidanja parkirališta nakon radova na obnovi Strossmayerova trga i još nekih lokacija, a ukidaju se i parkirna mjesta na početku desne strane Ulica kralja Tomislava čime će se ubuduće izbjegavati prometni čep u tom dijelu.

  dav


  Na početku sjednice održan je i aktualni sat tijekom kojega su vijećnici postavili više pitanja o komunalnoj i drugoj problematici u gradu, a mnoge je začudilo što gradonačelnik nije znao odgovor na pitanje o iznosu plaće dvojice njegovih zamjenika koji profesionalno obavljaju tu dužnost.
  “Ne znam točno u lipu pa nisam htio izlaziti sa cca iznosima, a rekao sam otprilike i svoju plaću koja iznosi oko 13.500 kuna “, pojasnio je gradonačelnik najavivši da će se pismeno odgovoriti vijećnici na njezino pitanje dodavši također da se plaća mogu provjeriti uvidom u imovinsku karticu tih dužnosnika.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog