Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Počinje obnova orgulja đakovačke katedrale

  Nakon četverogodišnjeg planiranja, ovoga mjeseca započinje obnova orgulja đakovačke katedrale. Restauraciju, najavljenu još u prosincu prošle godine, obavit će orguljarska radionica Škrabl iz Rogaške Slatine

  Demontiranje orgulja započinje 18. rujna, a izvodit će ju radnici iz gradionice orgulja koji su ujedno i voditelji demotaže. S obzirom da se radi o 5600 orguljaških cijevi, trećim najvećim orguljama u Hrvatskoj, demontaža će biti poprilično zahtjevan posao. Očekuju se tri šlepera materijala koji će se tijekom rujna prevesti u slovensku radionicu, doznajemo od voditelja Katedralnog zbora, maestra Ive Andrića.

  “Iako smo prilikom odabira izvođača radova obraćali pozornost na cijenu i birali onu najpovoljniju, vrijednost radova procjenjuje se na 2 700 000 kuna (365 000 €).”, istaknuo je maestro.

  Značajan broj svirala ne radi, a osim mehaničkog sustava potrebno je obnoviti i sustav prijenosa zvuka i sve to u svrhu očuvanja njihove izvornosti. Podsjetimo se, ove su orgulje u prostor katedrale postavljene 1936. godine, a posebnost im se krije u originalnosti i konceptu.

  Osim samih orgulja, radit će se i na obnovi kompletnog pjevališta.
  “Ormar u kojemu su smještene orgulje popravljat će se na licu mjesta jer je zdrav, a promišlja se o saniranju zidova i obnovi poda.”, pojašnjava maestro.

  Konačna odluka o tijeku cjelokupne obnove bit će donesena 30. rujna, kada će stanje orgulja razmotriti nekoliko stručnjaka- orguljaša, organologa i orguljaških graditelja. Novu zvučnu sliku, govori maestro Andrić, moći ćemo poslušati kroz godinu i pol jer se završetak restauracije predviđa za Uskrs 2019.

  Tekst: Lara Martinović

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog