Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

    Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji je Sabor proglasio prije 13 godina u znak sjećanja na 22. rujna 1999. godine, kada je na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio tri žene, sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i suprugu Gordana Oraškić koja je bila stranka u parnici, a teško je ranio sudsku službenicu.
    Nasilje u obitelji je najučestaliji pojavni oblik muškog nasilja prema ženama i djevojčicama, ali ne isključivi. U posljednjih deset godina 300 žena su ubili njima bliski muškarci. Dok je tijekom 2016. zabilježen najveći broj femicida u zadnjih 7 godina; 19 među bliskim osobama, od toga 15 ubijenih žena od strane njima intimnih muškaraca, podaci su objavljeni u Izvješću o radu za 2016 godinu,Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

    Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama oglasio se i Forum žena đakovačkog SDP-a, a u priopćenju se podsjeća da je “Istanbulska konvencija stupila na snagu još u kolovozu 2014. i da ju je RH potpisala, no i tri godine kasnije ona još uvijek nije ratificirana. Zbog toga u Hrvatskoj i dalje ne postoji sveobuhvatni pristup u borbi protiv nasilja nad ženama te se događa da zlostavljači kontinuirano vrše nasilje bez jasnih sankcija”.
    Stoga, navodi se u priopćenju, Forum žena SDP-a poziva Vladu Republike Hrvatske, premijera Andreja Plenkovića, resornu ministricu Nadu Murganić te zastupnike i zastupnice u Hrvatskom saboru da što prije usvoje Zakon o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog