Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Luka Botić sprijateljio Grad Kaštela i Đakovo

  dav


  Sinoćnjim otvorenjem izložbe karikatura akademskog slikara Marka Kerna u Rock klubu King i koncertom Glazbenog sastava Cima band počeo je, nakon Kaštela, i đakovački dio programa 8. Dana Luke Botića čiji organizatori su Udruga Opor-Botići i Đakovački kulturni krug.
  Ta manifestacija pokrenuta je 2010. godine prigodom 180. obljetnice rođenja književnika koji povezuje Đakovo i Dalmaciju, podsjeća Mirko Ćurić, a cilj joj je oživjeti sjećanje na tog književnika, ali i pokazati druge dimenzije stvaralaštva tog vremena kada je Đakovo, kako navodi Ćurić, “s krugom književnika oko Strossmayera bilo jedan od najvažnijih centara u cijeloj ondašnjoj ne samo Slavoniji, Hrvatskoj i Dalmaciji.”
  Kroz ovu manifestaciju, kako se čulo od njezinih sudionika, ozbiljno se razmatra mogućnost tješnje suradnje gradova Đakova i Kaštela.
  Potvrdili su to zamjenici gradonačelnika Robert Francem i Grgica Benutić.
  “Već planiramo to duže vrijeme, za desetu obljetnicu osnutka Udruge Opor Botići da se povežemo više s Đakovom i da postanemo gradovi-prijatelji. To je jedna velika spona koja nas povezuje kroz suradnju naših udruga, ali i kroz turizam u jednom i u drugom smjeru”, izjavio je zamjenik gradonačelnika Kaštela Grgica Benutić izrazivši nadu da će mladi Đakovčani dolaziti na rad u Dalmaciju i da se neće morati iseljavati iz Hrvatske.
  “To bi bila veza sjevera i juga, bitna za razvoj turizma i kulture”, potvrdio je i dogradonačelnik Đakova Francem.
  Sudionici 8. Botićevih dana položili su vijenac na Botićev grob na Gradskom groblju, a potom je u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera predstavljen Zbornik pod nazivom “Pjesnik nacionalnog jedinstva i vjerske snošljivosti”, a održan je i stručni skup o Luki Botiću na kojem su govorili dr. Jurica Botić iz Udruge Opor-Botići i Marijan Čipčić iz Društva prijatelja kulturne baštine Split.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog