Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Radionice o prapovijesnom čovjeku na Boroviku

  Za sve ljubitelje povijesti, osobito onog najstarijeg razdoblja, od 17. do 23. srpnja na prostoru kampa Borovik odvijaju se Radionice eksperimentalne arheologije pod vodstvom studenata zadarskog Sveučilišta. Ulaz je za sve posjetitelje besplatan i moguć od 11 sati.

  Aktivnosti su plod ideja Tomislava Ivančića, studenta diplomskog studija arheologije u Zadru, a cilj im je približiti sliku svakodnevnog života prapovijesnog čovjeka što je i naziv studentskoga projekta. Izrada predmeta i oponašanje pojava iz prošlosti zadatak je eksperimentalne arheologije pa će se radionice temeljiti na izradi raznih predmeta od raznovrsnih materijala koji su bili zastupljeni u prapovijesnome razdoblju.

  – Od početka studija bavim se eksperimentalnom arheologijom, a u međuvremenu su me inspirirali videi na internetu. Početna ideja za radionice bila je izrada neolitičke kuće, no to mi se za prvi puta učinilo pomalo megalomanski. Ako se ove godine radionice pokažu uspješnima, sljedeće smo godine spremni ponuditi više, govori Tomislav.

  Studenti su do sada posjetitelje educirali o tome kako izrađivati predmete i nakit od prapovijesnih materijala pa su tako izradili i peć za keramiku. U subotu će posjetitelji moći peći keramiku, a predvečer će kuhati prapovijesnu večeru. Nedjelja će biti posvećena izložbi i isprobavanju izrađenih predmeta.

  Kulturu Tomislav smatra jako važnom u čovjekovu životu, a upravo je eksperimentalna arheologija ta koja ju rekonstruira i zbog toga, smatra on, trebamo prisustvovati ovim radionicama.
  – U muzejima se takvi predmeti mogu samo gledati, dok mi nudimo izradu i korištenje istima, rekao je Tomislav nudeći još jedan od razloga za dolazak.

  Tekst: Lara Martinović

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog