Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Kešinčanin Marko Horvat: “Htio bih ostati u struci i koristiti se kineskim jezikom.”

  Kešinčanin Marko Horvat, koji je prošle godine diplomirao turizam u Opatiji, ovu je akademsku godinu proveo na studentskoj razmjeni u dalekoj Kini. Za vrijeme Markova studiranja kineska je vlada opatijskom fakultetu omogućila jednu stipendiju na studiju kineskoga jezika na jednom od njihovih sveučilišta. Budući da je Marko tijekom studiranja učio kineski jezik u tome je prepoznao dobru priliku za usavršavanjem kineskoga jezika i lingvistike. Kineska je vlada nudila nekoliko sveučilišta, a Marko se odlučio za ono u gradu Fuzhou, u kineskoj provinciji Fujian. Nakon uspješnog upisa na željeno sveučilište, Marko je period od rujna do srpnja proveo u domu za strane studente u neposrednoj blizini fakulteta.

  – Prvo što sam osjetio kada sam sletio u zračnu luku bio je vrlo težak zrak. Taj prljavi zrak šokirao me pri samome dolasku, a kasnije kada sam došao do doma bilo je još gore. Osim toga, još je jedina negativna stvar koju bih izdvojio velik broj štakora. U životu ih nisam vidio više. Sve ostalo bilo je super, govori Marko.

  Marku je u početku problem predstavljala jezična barijera jer se Kinezi uopće ne služe drugim jezicima, čak ni engleskim.

  – Osim što Kinezi ne govore druge jezike, ni svojim se vlastitim ne služe tečno već razgovaraju dijalektalno, objašnjava Marko. Budući da je bio ograničen isključivo na njihov jezik u tome je vidio veliki poticaj za učenje istoga.

  Na različitu kulturu Marko se brzo priviknuo, posebno ga se dojmila i povijesna domena Kine, a ističe još da je ondje doživio pretežno lijepa iskustva.

  – Kina je velika, a jezik kojim pričaju razlikuje se od grada do grada i Kinezi ga nazivaju dijalektima. Na obalnome dijelu Kine sve je povezano brzim vlakovima koji su vrlo udobni i voze do 300 km/h zbog čega je i kretanje olakšano. Kretanje po unutrašnjosti malo je problematičnije jer su odnosi autonomnih pokrajina s Komunističkom Partijom Kine zaoštreni. Zanimljivo ondje je kineska bogata kultura. Svaku provinciju obilježavaju drugačiji običaji i kultura zbog čega mislim da je potrebno najmanje deset godina da se cijelu Kinu doživi “onako kako treba”, živopisno je iznio Marko.

  Iako Marko trenutno odrađuje sezonu u Rijeci, svoju bližu budućnost vidi u Japanu. Naime, naš je student aplicirao za posao u japanskome hotelu i trenutno čeka povratnu informaciju zbog čega ništa drugo ne traži. S obzirom na to da se Marko ne služi njihovim jezikom, moguće je da njegova molba bude odbijena. Ako ne uspije ondje, u Hrvatskoj će potražiti nešto vezano za kineski jezik ili turizam u kombinaciji s istim.

  – Htio bih ostati u struci, a opet se koristiti kineskim jezikom, završava Marko.

  Tekst: Lara Martinović i Katarina Horvat

  Foto: http://www.atkinsglobal.com/

   

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog