Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Slijede li bolji dani slavonskim svinjogojcima?!

  Na izvještajno izbronoj skupštini Svinjogojske udruge Osječko-baranjske županije za predsjednika je ponovno izabran Goran Jančo, a dopredsjednici su Igor Kovačević iz Črnkovaca i Mario Mandić iz Koritne.
  Na skupu koji je okupio 40-ak najvećih proizvođača svinja posebno su istaknuti prošlogodišnji problemi s plasmanom domaćih svinja u prvoj polovici godine koji su se riješili, kako kaže Jančo, strožim kontrolama uvoznog mesa.
  “Mi smo se svih ovih godina borili s uvozom i nismo sumnjali u zdravstvenu ispravnost uvoznog mesa i imali smo povjerenje u veterinarske inspekcije zemalja EU. Međutim, to se nije pokazalo najsretnijim rješenjem i onda je pred kraj prošle godine naša inspekcija krenula u intenzivne kontrole i vidjeli smo da se iz uvoza dovozilo sve i svašta”, ističe Jančo navodeći da je upravo to utjecalo na potražnju domaćeg mesa.
  Upravo u drugoj polovici godine počeli su pozitivni pomaci kada je porasla potražnja za domaćim mesom pa se u slavonskim selima sada rijetko može vidjeti natpis da netko prodaje prasce ili svinje, navodi Jančo ističući kako je dosadašnji odnos prema svinjogojstvu doveo do devastacije domaće proizvodnje.
  “Osječko-baranjska županija najveći je proizvođač svinja, a bez prerađivačkih kapaciteta kojih, nažalost još uvijek nemamo, ne može se govoriti o ozbiljnijem gospodarskom iskoraku. Postajemo sirovinska baza što nije dobro. No, raduje me činjenica da smo ovih dana imali razgovore s jednim trgovačkim lancem koji je dosad bio poznat po uvozu svinjskog mesa, a sada prvi put pokazuju zanimanje za kupovinu mesa s hrvatskih farmi, odnosno s malih obiteljskih gospodarstava, što se dosad nije događalo”, optimistično najavljuje Jančo.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog