Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • 25. obljetnica međunarodnog priznanja RH

  “Hrvatska 15. siječnja obilježava 25. obljetnicu međunarodnog priznanja, dana kada su 1992. godine Hrvatsku neovisnost zajedno priznale tadašnje članice Europske unije (EU), a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom. Hrvatska je primljena u Ujedinjene Narode 22. svibnja 1992., a do 31. prosinca 1995. Hrvatsku su priznale 124 države.”
  Toga dana, 15. siječnja 1992., kako se navodi u čestitki gradonačelnika Zorana Vinkovića, potvrđena je Ustavna odluka o samostalnosti i suverenosti te je priznata odluka Sabora RH o neovisnosti. Republika Hrvatska postala je realnost međunarodne zajednice i u nju se uvrstila kao ravnopravna demokratska zemlja. Priznanje je Hrvatska dočekala u vrijeme Domovinskog rata, kada je gotovo trećina zemlje bila pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika, a na svoje je međunarodno priznate, granice izašla tek šest godina kasnije, nakon oslobodilačkih akcija hrvatske vojske Bljeska i Oluje te mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.
  “Obilježavajući Dan međunarodnog priznanja slavimo jedan od najvažnijih datuma u povijesnom razvoju svoje države, datum koji ostaje na čast i ponos svim generacijama koje su sudjelovale u stvaranju neovisnosti Hrvatske”, ističe se u Vinkovićevoj čestitki u kojoj se posebno ističe doprinos svih onih koji su život položili za Hrvatsku.
  Povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske đakovački gradonačelnik poziva sve ustanove, trgovačka društva i udruge koje djeluju na području grada da 15. i 16. siječnja istaknu hrvatsku zastavu.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog