Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Obilježena 777. obljetnica Grada Đakova

  Grad Đakovo danas obilježava 777. obljetnicu prvog pisanog spomena. Tim povodom u Hrvatskom domu održana je svečana akademija na kojoj su zaslužnim pojedincima i organizacijama uručena gradska priznanja.
  Ovogodišnji laureati su: monsinjor dr. Vladimir Dugalić, Ivan Vargić, Osnovna škola”Vladimir Nazor”, Osnovna škola “Matija Gubec” Piškorevci, Nogometni klub “Mladost” Ivanovci, Turistička zajednica, Druga bojna 3. A brigade Kune, tvrtke: Plameco, Karat Piškorevci, Karlić, Vulkan, Cesting, Hrvatski nogometni klub Đakovo Croatia, Zajednica športskih ribolovnih udruga, te Zdravko Carević, Josip Barišić i Franjo Grebenar.
  Gradsko priznanje poticaj je za daljnji rad, ističe mosinjor Dugalić.
  laureat Dugalic u sredini “Svakom je drago ako zajednica prepozna njegovo djelovanje i ako je na neki način mogao pridonijeti boljitku i promociji samoga grada, odnosno zajednice u kojoj živi i radi tako da je ta nagrada s jedne strane poticaj i drugima da se uključe za dobrobit grada, a onima koji su dobili priznanje poticaj da nastave s radom još i više i još i bolje”, izjavio je u ime laureata velečasni Dugalić.
  “Đakovo je grad po mjeri svakog čovjeka, grad koji je u proteklih godinu dana uspio stabilizirati svoje financije i gradski proračun, vratiti sva dugovanja iz prijašnjih godina, a izvršenje proračuna dovesti na rekordnu razinu od preko 50 milijuna kuna, a nakon financijske stabilizacije slijedi razvojni iskorak i proaktivne mjere za razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta”, kazao je,pozdravljajući sudionike svečanosti, predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo,
  Svoj prigodni govor gradonačelnik Zoran Vinković počeo je podsjećanjem na još uvijek zatvoreno đakovačko rodilište, na zapuštenu Mimozu te je prozvao državu za nebrigu za svoju imovinu, ali i za zaostajanje Slavonije i Baranje.
  Problemi na lokalnoj i regionalnoj razini, posebno gospodarski, brže bi se rješavali kada bi došlo do fiskalne decentralizacije države, upozorio je gradonačelnik Vinković.
  “Od nekih 100 kuna poreznih prihoda svega dvije kune dolaze u lokalnu samoupravu”, konstatirao je gradonačelnik pozvavši Vladu, Sabor i ministarstva na prekid politike političke podobnosti.
  Vinkovic akademija 16. “Politika političke podobnosti mora biti stvar prošlosti, a Grad Đakovo je otvoren za suradnju sa svim razinama vlasti”, konstatirao je gradonačelnik završivši svoj govor pozivom na zajedništvo, posebno u rješavanju sve teže socijalne situacije opterećene i sve češćim odlascima cijelih obitelji iz Slavonije.
  Svečanoj akademiji bili su nazočni brojni gosti i uzvanici, predstavnici društvenog i političkog, crkvenog života, među kojima i predstavnici gradova prijatelja: Sinja, Makarske, Tomislavgrada i Ravne na Koroškem.
  U ime predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Rajnera Dan Grada Đakova čestitao je saborski zastupnik Josip Salapić koji je istaknuo da bez suradnje s Vladom i Saborom nema ni prosperiteta jedinica lokalne samouprave i županija.
  Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović saborski zastupnik Ivan Radić podsjetio je kako je “zalog iz vremena rata i stvaranja države splasnuo kada je trebalo ostvariti gospodarski razvoj i bolji život za sve te da je kriza dodatno otežalo gospodarsko i socijalo stanje.” Takva jalova politika dovela je do povećanja nezaposlenosti, posebno mladih, a pridodamo li tome i negativne stope prirodnog prirasta stanovništva dolazimo do brojki koje ugrožavaju samu životnu supstanciju Slavonije”, rekao je izaslanik predsjednice Repulike Hrvatske. I on je pozvao na zajedništvo u provedbi jasne razvojne vizije.
  Na svečanosti je govorio i župan Vladimir Šišljagić koji je također pozvao na slogu i zajedništvo i više političke tolerancije u prevladavanju problema, a posebno znakovito bilo je obraćanje i đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića. I on je također upozorio na siromaštvo Slavonije i našega grada, te pozvao na promjenu mentaliteta kojim smo, kako je rekao, svi zadojeni.
  “To je mentalitet koji potiče individualizam i uskogrudne interese na štetu općega dobra, metalitet koji zanemaruje vlastite obaveze i odgovornost i istodobno postavlja nerealna očekivanja pred druge ljude, državu jedinice lokalne uprave”, kazao je nadbiskup Hranić naglasivši da su to “posebno koruptivni mentalitet te kriterij političke podobnosti što ih susrećemo na svim razinama našega društva, pa tako i kod vjernika u ovome gradu, u ustanovama i institucijama te u našim gradskim poduzećima i postojećim firmama”.

  Potpisivanje Ravne Prije svečane akademije, delegacija Grada položila je vijenac kod središnjeg križa na Gradskom groblju, a u Maloj gradskoj vijećnici potpisan je sporazum o suradnji i prijateljstvu Grada Đakova i Općine Ravne na Koroškem iz Slovenije.
  Sporazum su potpisali gradonačelnik Zoran Vinkopvić i župan Općine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen.

  Foto: P.Š;RĐ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog