Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Kolumna Marije Hes – USKRS

  Vrijeme korizme i odricanja je iza nas. Iskreno se nadam se da je većina vas uspjela ustrajati u svojoj žrtvi koju si je na početku nametnula, pa se tako sada s velikim veseljem i radosti još zadovoljnije možete posvetiti pripremi, a onda i slavlju ovog našeg najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa. Još bitnije od toga što ste ustrajali i time dokazali postojanost svoje vjere, nadam se da je odricanje, kakvog god karaktera ono bilo ostavilo i onaj dublji značaj, pa ste tako možda smogli snage zauvijek ostaviti se nekih loših navika, poroka i svega onoga što ste dugo smatrali nekom vrstom nagrade, a zapravo je bilo daleko od toga. Nagraditi se cigaretom, čašicom alkohola, prekomjernim jedenjem ili odlaskom u bespotrebnu kupnju nešto je čemu mnogi pribjegavaju i to nije nikakvo čudo, jer u današnje vrijeme samo rijetki su zadovoljni poslom koji obavljaju, radnim vremenom, a na kraju i nagradom za uloženi trud, pa se nagraditi pokušavaju sami, ali što je najgore takva instant zadovoljstva su kratkotrajna i nezasitna i najčešće nam više štete nego koriste, ali u vječnoj borbi s vremenom ona su jedina za što nalazimo vremena, pa s vremenom uistinu povjerujemo kako u njima istinski uživamo.

  Ucijenjeni takvim načinom života, često puta se dogodi da osim svojih, tuđe potrebe uopće ne vidimo, a ako ih i ugledamo spremni smo na jedno oko zažmiriti, jer nemamo dovoljno vremena ni za svoje. No je li to stvarno tako, ili nam je lakše samo tako misliti. Vrijeme Uskrsa prepuno je simbolike, a tu simboliku itekako možemo i trebamo živjeti, a ne samo propovijedati. Poniznost, jednostavnost, skromnost, ali i velika mudrost odlike su prvog čovjeka crkve, pape Franje na koje se itekako možemo ugledati, ali upravo te osobine je i najteže kopirati. No ne i nemoguće. Pranje nogu na veliki četvrtak velikim grešnicima i papino služenje mise u zatvorskoj kapeli prošle godine, a onda migrantima različitih vjera ove godine, puno je više od samog običaja, a o simbolici da ne govorim, pa onda ne možemo a da se ne zapitamo koliko bi i sami bili spremni kleknuti pred one koji su posrnuli, nanijeli štetu društvu, nama, ali i samima sebi, oprati im noge i na taj način im udijeliti oprost, dati im drugu priliku, jer često nam se dogodi da mjesta za oprost ne nalazimo ni u mislima, a kamoli u djelima. Imati mogućnost živjeti u luksuznim odajama, a odabrati puno skromnije, teško da bi ikome od nas pošlo za rukom, jer iskušenje je preveliko, materijalno je za većinu još uvijek puno ispred duhovnog, a sve su to stvari o kojima bi kada ako ne sada mogli barem razmisliti, a onda se i dobro zamisliti. Vrijeme u kojem nam je teško nositi i svoj križ, a kamoli na sebe preuzeti još i nečiji tuđi, traži potpunu predanost, pa površnost tu nema ni malo mjesta, a upravo je površnost ono čemu s lakoćom pribjegavamo. Ušminkati kuću, a onda i sebe, pa s korpicom na ruci, i to onom po posljednjoj modi, pohrliti na posvetu jela, mnogima je jedina misija ovog Uskrsa i upravo zbog te površnosti s jednim nisu računali, a to je da bi se tamo između svih ostalih mogli susresti s nekim na koga su u svim tim pripremama malo zaboravili.

  Nekoga tko ne vidi ni odjeću ni korpicu, pa čak ni obilje hrane u njoj, već vidi ono što ste ponijeli u sebi, u svom srcu. Vidi sve ono s čim se borite, od čega strahujete i čemu se nadate. Susresti njega koji nikada ne zamjera, na ničemu ne zavidi, sve prašta i koji je iznad svega najčistija ljubav. Susresti Isusa. A možemo li jedni drugima poželjeti nešto više od toga, mislim da ne možemo. I zato koliko god mislili da vam je teško, da ste iz nekog razloga zakinuti, da ste željeli i trebali bolje, da zaslužujete više, stanite na trenutak i priznajte sami sebi da može i puno gore. Zahvalite na onome što imate, pomozite ako ste u prilici, ako niste, dovedite sami sebe u priliku da nekome pomognete, jer vjerujte to je jedini način da svoje srce ispunite veseljem i ovaj blagdan doživite na najljepši mogući način. Ni skupa odjeća ni pokloni, ni prepun blagdanski stol neće vam značiti ništa ako ga niste imali s kim podijeliti, ako ste nekome pomoći mogli, ali zbog kalkulacije u svojoj glavi pomoć niste pružili. U nadi da ćete usprkos svim nedaćama ipak pronaći način da Uskrs najprije dočekate punog srca, a onda i kuće pune dragih ljudi, punoga stola, gnijezda i svega drugoga što vas veseli, lijepo vas pozdravljam i želim sretan i blagoslovljen Uskrs.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog