Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Jančo: Stanje u svinjogojstvu je katastrofalno

  Danas se u Đakovu održava godišnja skupština Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske na kojoj se okupilo pedesetak najvećih malih uzgajivača, te predstavnici Hrvatske poljoprivredne agencije.
  U Hrvatskoj se iz godine u godinu bilježi sve manji broj svinja.
  “Stanje nikad gore, umjesto da smo došli na tržište od 500 milijuna potorošača, nama je to isto tržište došlo na 4 milijuna, nekonkurentni smo, a problem nije u proizvođačima, odnosno svinjogojcima, nego su za to odgovorne institucije, prvenstveno Ministarstvo poljoprivrede, Vlada, jer u ova tri mjeseca niti jednu mjeru nisu donijeli”, ističe Goran Jančo, predsjednik Svinjogojske udruge Osječko-barnjske županije, ocjenjujući da je stanje katastrofalno.
  svinjogojci1 Prošle je godine u ovlaštenim klaonicama zaklano ispod 700.000 svinja, što je najmanje dosad, a nema ni pouzdanih podataka o proizvodnji, upozorava Jančo.
  “Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije, proizvodnja krmača je na 98.000, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku je negdje oko 150.000, što je ozbiljan disbalans, pa treba najprije utvrditi stvarno stanje”, kaže Jančo konstatirajući da hrvatski proizvođači ne mogu konkurirati onima iz ostalih europskih zemalja jer njihove vlade i ministarstva imaju skrivene potpore i jednostavno guše naše proizvođače.
  Hrvatska svinjetina je najbolja na svijetu, tvrdi Jančo koji poziva potrošače da vode računa o tome kakvo meso kupuju, a novu vlast da hitno poduzme mjere koje bi pomogle domaću proizvodnju.
  “Evo, nažalost, izbori su bili 8. studenoga prošle godine, a do danas niti jedna mjera nije donesena, a puno očekujemo ne samo od ministra poljoprivrede, nego i od predsjednika Vlade, ali se to sve skupa sporo kreće, sve je tako tromo, sve je tako inertno, bili smo puni nade, a svakim danom ta nada jenjava”, rezignirano zaključuje Jančo.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog