Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • ZIMNICA

  ZIMNICA

  Temperature zraka koje su unazad samo nekoliko dana dosezale i još uvijek vrlo visoke vrijednosti nekako kao da ne idu u prilog činjenici da smo već debelo zagazili u jesen, ali onaj unutrašnji sat zbog kojeg upravo ovih dana se prave zimnice, a domovi se pripremaju za hladnije dane govore da je tome uistinu tako.
  Čili i odmorni nakon dugog ljeta, planiramo novu radnu sezonu, onu zimsku, a kako bi nam ona bila što lakša i ugodnija valja obaviti neke pripremne radnje i tako izbjeći mnoge nepotrebne gnjavaže, ali i troškove.
  No pripremne radnje bitno se razlikuju recimo kod mladih i onih nešto starijih koji su ih već nekoliko puta odradili i točno znaju kako to ide i koliko im od prilike čega treba za jednu prosječnu zimu, pa onda sve to marljivo prikupljaju danima, sretni što će spokojno dočekati hladnije dane.
  Samo spokoj ne traje dugo, jer već sa prvim hladnim danima njihova ostava postaje besplatna trgovina onim prvo spomenutima, njihovoj djeci koji su gle čuda tih dana svako malo u posjeti, a svi znamo kako to zapravo ide.
  Špageti bolonjez najbolji su od domaće rajčice, nedjeljni ručak bez sosa nezamisliv je, a vrela juha u kišni dan zaista prija, pa budući da kod mame ima čitava vitrina pasirane i u boce spremljene domaće juhe od rajčica, glupo ju je kupovati, a kad ste već tamo nije na odmet ni koja tegla kiselih krastavaca, paprike, ajvara, cikle i svega drugoga što nas onako neodoljivo s polica doziva. I to potpuno besplatno, pa tko bi im odolio.
  Za svaku staklenku za koju uhvatite točno se sjetite kad vas je mama zvala da zimnicu priprema i pitala koliko će vam za zimu trebati, a vi onako pametno odgovorili kako ćete juhu od rajčice kupiti cijeli karton čim bude na akciji, krastavce i papriku isto, a ciklu ionako ne volite pa vam neće ni trebati, sve kako ne bi morali po onoj vrućini ići sjeckati brdo povrća, jer zimi još nema ni traga, a baš vam se i ne da, a sada kad to treba otići kupiti, isto vam se ne da. K tome još novopečeni suprug komentira kako mu juha od rajčice iz tetrapaka nije baš nikakva i kako je kod vaše mame jeo odlične krastavce, a time dakako vrbuje vas kako bi čim više izbjegao trošak zimnice, ali se i domogao tih finih delicija, a vi se onda malo podvijena repa ipak izvučete iz smočnice nakrcani svime i svačime, obećavajući sami sebi da ćete dogodine doći i pomoći sve to pripremiti.
  A mama ko mama, sve vam to lijepo još pomogne odnijeti u auto, gurajući vam još i koju teglu pekmeza, kompot od višanja i kutiju friško pečenih kalupaša koje je tog poslijepodneva pekla, pa onda ne možete da se ne zapitate kada je sve to stigla i hoćete li vi to ikada biti u stanju, jer skoro da ste jedva stigli samo napraviti mjesta u smočnici kako bi vam to sve u nju stalo.
  Tih dana dakako revnije obilazite i njegove roditelje, jer i kod njih ima svo čudo zimnice koju kad pokupite s oba dvije strane bit će i za nagodinu, no podviti rep tamo i kod svojih nije ni malo isto. Svekrva vas možda nije zvala u pomoć dok je pravila sve to redom, ali vam zato sada zdušno prepričava svaku metodu kiseljenja i kuhanja i to do najsitnijih detalja i pri tome naglašava da je sve to naučila što od mame što od svoje svekrve i to čim se udala. Time vam naravno želi dati do znanja kako za nju još uvijek niste žena gdje se žene broje, a budući vas mama do tada nije naučila reda, ona će drage volje, jer inače jaosi ga njenom sinu s vama, no to ipak mudro prešuti.
  Budući se dio zimnice sprema upravo ovih dana, ne bi bilo zgorega ostaviti se knjiga i interneta u kojima smo u vječnoj potrazi kako biti bolji i uspješniji i uhvatiti se posla, jer posao oslobađa, a i samo na taj način možemo se nadati nekom rezultatu. Čitanje nije loše, ali nekako sam sigurna da će vam i ono biti ugodnije kad za koji dan, dok vani bude padala hladna kiša vi u toplini svog čistog i urednog doma budete kuhali juhu od rajčice, znajući da ste ju ovoga puta itekako zaslužili. A ako k tome još dobijete i poriv čim vam svekrva drugi puta prijeđe prag da ju povedete u svoju smočnicu i tamo joj pokažete vaših ruku djelo, ne uznemiravajte se i ne mislite kako ste hvalisavi, nego ju iz istih stopa do tamo povedite. Ne samo da će joj biti drago, već će budite sigurni svim svojim susjedama ispričati kako vrijednu snaju ima, a ako nakon toga vi čujete kako priča da vas je svemu tome upravo ona naučila, nasmiješite se i potvrdno kimnite, jer to je najmanje što za njezinu sreću možete učiniti.
  Sa željom da iznađete vremena i spremite dovoljno svega za narednih nekoliko mjeseci lijepo vas pozdravljam i želim svako dobro, a kad već pravite, pa napravite i koju bocu viška, jer dijeliti, to je zapravo ono najljepše od svega. Pokušajte. Sretno!

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog