Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • MILOŠE BAKINO

  MILOŠE BAKINO

  Djedovi i bake osobe su od iznimne važnosti u životu svakoga od nas, no nemamo svi tu sreću da budu dio naših života u mladim, a pogotovo u danima kad smo već i sami odrasli i kad mnogi imamo i svoju djecu, no upravo u tom slučaju svjesni smo njihove uloge više nego ikada prije. Kao djeca, uzimali smo ih zdravo za gotovo, ponekad su nam njihove primjedbe poput: „Navuci vestu prehladit ćeš se!“ ili „Ne barićkaj se u hladnoj vodi!“ bile smiješne i nepotrebne, ali s vremenom su one dobivale na težini i danas svi znamo da su bile ništa drugo nego čista ljubav. Danas znamo i to da osim što je bakina kuhinja najbolja, a dida priča najbolje priče i njihova je kuća upravo ona u koju se uvijek poželimo vratiti kad nas ovako velike i samouvjerene stisnu brige i problemi ili kad se samo jednostavno poželimo malo mira i tišine. Skromna ili raskošna potpuno je svejedno, jer kad u nju kročimo prestajemo biti i buntovni tinejđeri i odgovorni roditelji, baš kao i poslovni ljudi, uspješni ili neuspješni te postajemo unučad. Bezbrižna, mala, obasuta pažnjom, koliko kod godina imali i koliko god svoje djece imali. A to nam itekako godi. Kako i ne bi kad samom tom titulom stječemo pravo na mnoge blagodati, izmeđuostalog finu papicu, spremljenu samo u našu čast i to kad god da stignemo, te bezgraničnu pažnju na sve teme o kojima želimo razgovarati. Pa tko bi drugi molim vas imao vremena onako pažljivo satima slušati sve vaše teorije i životne filozofije u kojima još uvijek nesigurno plivate i kome bi još bilo važno to što ste doživjeli nepravdu na prošlom natječaju za posao, na kojem niste ušli ni u uži krug, jer ruku na srce to nikome, pa čak ni vama samima više nije bitno, osim kada se sjetite da je posao dobio onaj napuhanac s vezom, jer natječaja će biti još, a ni posao koji se nudio zapravo nije nešto za čim previše žalite, ali njima, njima je to itekako bitno. U njihovim očima vi ste sposobni i pametni za sve, naravno pogotovo ako ste pokupili koju caku od njih samih, pa ste recimo ranoranioc i nikada ne kasnite, što će reći da bi vas za radnika svako poželio.

  Isto tako, gdje još možete toliko zaraditi za pranje nekoliko prozora ili odlazak u trgovinu, po kilu šećera i malo kave? Pa samo kod bake.

  Za njih ste vi uvijek u pravu, a ako se i ispostavi da ste negdje skiksali oni neće kriviti vas, već vaše roditelje koji vam nisu znali bolje pokazati i to naravno više onog koji nije njihovo dijete i tako u nedogled. No djedovi i bake imaju još jednu osobinu koju je teško objasniti, a to je providnost. Nepogrešivo već pri ulasku u kuću, po nečemu točno znaju kako ste raspoloženi i muči li vas nešto, a u najgorem slučaju odmah i znaju što vas točno pati. Koliko god se trudili sakriti da su vas djeca nasekirala, ili u braku imate krizu, to je pred njima upravo nemoguće. I tad će vas opet satima slušati, ako o tome želite pričati, baka će skuhati omiljenu vam juhicu. A dida? Pa on će po kratkom postupku zaključiti da vašeg nerviranja nisu vrijedni ni muž ili žena, baš kao ni djeca, jer njemu je stalo najviše do vas, a spoznaja da ste negdje još uvijek bitni samo vi je ono što vam daje krila.

  Krila oni daju vama, ali svojim dolaskom dali ste i vi njima i zato ne treba nikada kalkulirati posjetiti ih ili ne, jer u konačnici vi ste ti koji uvijek dobivate. Sretni i veseli vratit ćete se kući zaboraviti zbog čega ste se ljutili, puni samopouzdanja i nove energije uhvatiti se u koštac s novim izazovima koji se pred vas stavljaju i negdje u podsvijesti graditi jednu želju, da jednom i sami izgradite topli dom, oazu mira u kojoj će svoj dašak sreće i utjehu pronaći djeca vaše djece. A to nije lako, no ako se uzme što na koncu donosi, vrijedno je svakog napora.

  Stoga, ako ste te sreće, da vas vaši još uvijek negdje čekaju, nađite vremena i još danas odite do njih, provedite vrijeme s njima, jer život ide i već sutra može biti drugačije, a doza  sreće i onog kad vas u pola razgovora baka pogladi po glavi i kaže „Miloše bakino“ neprocjenjivo je, nezaboravno iskustvo.

  Nešto čega čete se uvijek s radošću sjećati i zbog čega ćete jednom i sami biti u stanju podariti isto.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog