Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Od kanonika, pjesnika i umjetnika, pa do političara, maršala i zapovjednika podmornice

  Ovih dana užurbano se privode kraju radovi na uređenju đakovačkog Gradskog groblja koje se ubraja među uređenije u Hrvatskoj. Iz njegove povijesti zna se pouzdano da je groblje nastalo 1780. godine, a dao ga je otvoriti biskup Matej Krtica, nakon što je popunjeno groblje svetog Roka koje se nalazilo na području današnje Pavićeve ulice.
  “Stanovnici Pavićeve ulice prilikom iskapanja često su nailazili na ostatke nekadašnjeg groblja, na kosti, a to su groblje zvali Rokovo groblje jer se tamo nalazila kapelica svetog Roka. To je groblje zapušteno 1780. nakon što je biskup Krtica dao otvoriti novo groblje. Međutim, nema baš mnogo spomena, odnosno ostataka tog starog groblja, ne zna se ni gdje su bili temelji kapelice”, pojašnjava Željko Lešić, tajnik Društva ljubitelja starina koje se bavi proučavanjem đakovačke povijesti.
  Prema Matičnoj knjizi umrlih župe Đakovo, na novom je groblju prva sahranjena petogodišnja djevojčica Marija Mađarević. No, ne zna se, kaže Lekšić, gdje je točno njezin grob. Pretpostavlja se da je u blizini kapele i najstarijeg križa iza kapele.
  Svoje posljednje počivalište na đakovačkom groblju pronašli su i brojni uglednici, kanonici, svećenici, pisci, pjesnici, umjetnici poput Doneganija, Tome Vodičke, koji je također radio na katedrali, a tu su i roditelji biskupa Strossmayera. Uz njih, tu je 1924. godine sahranjena i Magdalena Unukić, bliska rođakinja biskupa Strossamyera.
  Markovcic Leksic na groblju “U toj je grobnici sahranjen i dio ostataka biskupa Strossmayera, odnosno dio organa koji su izvađeni prije balzamiranja i pohranjeni u jedan kovčeg” pojašnjava Lekšić. Tu je u blizini i grob obitelji maršala Reimana, koji nisu bili Đakovčani, a čiji spomenik je pod zaštitom. Poznata osoba je i Mirko Hrvat, dugogodišnji političar, bio je čak predsjednik Hrvatskoga sabora, a poznata je i grobnica obitelji Donegani, koja je i pod zaštitom, ali je u vrlo ruševnom stanju.
  GROBLJE DJAKOVO “Na đakovačkom groblju je i spomenik poznatog pjesnika Luke Botića, ali se ne zna točno gdje je sahranjen, pa je spomenik, koji je otkriven 1. studenoga 1908. godine, u stvari kenotaf”, navodi Lekšić.
  I na obližnjem pravoslavnom groblju sahranjene su neke zanimljive osobe, poput Janka Kršnjavija koji je, kaže Lekšić, bio pomorac i zapovjednik dviju podmornica u I. Svjetskom ratu, a ostalo je zapisno da je dva broda potopio, a dva oštetio.
  Na židvoskom dijelu groblja, kako navodi Lekšić, postoji i grobnica žrtava fašističkoga terora jer u đakovačkom ženskom sabirnom logoru nisu stradale samo Židovke, nego i dvadesetak žena pravoslavne vjere, no nije poznat njihov popis.
  Sačuvani su i podaci o širenju groblja o čemu je, dodaje Lekšić, pisao kanonik i povjesničar Milko Cepelić, koji je 1916. izdao jednu knjižicu pod nazivom “Đakovačka groblja” u kojoj je lijepo opisao kako se širilo đakovačko groblje, a priložio je i mapu s poljima.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog