Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Kolumna Marije Hes – Cvijeće

  Nakon proljetnog čišćenja rijetko kojoj ženi ne padne na pamet posaditi i pokoji cvjetić. Čisto neka se nađe, reći ćemo, pa onda ujedno i priznati samoj sebi da u cvijeću uživamo i da nema smisla uskratiti si nešto što nas toliko veseli. Jer mi to zaslužujemo, zar ne, a ako je k tome još kojim slučajem susjeda posadila cvijeće prije nas, premišljanju više stvarno nema mjesta. Cvijeće se mora nabaviti odmah.

  To naravno ne bi bio nikakav problem, da kućni budžet nije već odavna premašen onim proljetnim čišćenjem, kada ste umjesto klasičnog skidanja paučina i brisanja prašine smislili okrečiti barem dnevnu sobu, jer jarke boje više nisu in, a i napokon ste se riješili one crvene od koje vas glava boli i sada kad je se samo sjetite, a ako itko ne voli da vas glava boli onda je to vaš suprug, koji je krečenje istog trena odobrio, pa sad naravno puno lakše dišete u nježnim čokoladnim bojama koje su bez obzira što ste to lani mislili i za crvenu zapravo vaše najdraže nijanse. Zbog tih malih preinaka podrazumijeva se odmah ste morali promijeniti zavjese, tepihe i onih par jastučića sa trosjeda, a kako presvlačenje istog nije dolazilo u obzir zadovoljili ste se samo novim prekrivačima i jednom onom dekom ko duša mekom koju pikirate već cijele zime, a koja je sad čak bila i snižena. Nikako ne smijemo zaboraviti da se nakon dnevne okrečio i hodnik i dječja soba, a kad je bal onda je i maskenbal, pa se okrečilo ili ako vam je draže oličilo baš sve. Otišlo bi to i puno dalje da čišćenje nije okončao vaš dragi suprug kojemu je osim što je dosadilo jesti iz dostave, jer zbog posla niste danima ništa stigli skuhati, zamalo stalo srce kad je vidio račun za karticu koja je tih dana rješavala sve vaše probleme, a sada postala vaš jedini problem. I tako, ukoliko nije pitanje života i smrti više ni u snu ne smijete spomenuti izdatak, pa makar se radilo i o samo nekoliko malih sadnica surfinije recimo.

  A dani su sve ljepši, susjedino cvijeće već buja, čak ga je jučer posadila i ona koja inače nikada ranije nije sadila, pa pod cijenu trajno poremećenih odnosa danas vadite onu zlatnu rezervu, na koju uporno svaki dan pokušavate zaboraviti, ali kad je cvijeće u pitanju to jednostavno ne uspijevate i na tržnici kupujete mlade sadnice svih vrsta i boja, jer tamo stvarno sve izgledaju prekrasno i gotovo poskakujući s noge na nogu idete ih kući posaditi.

  Onda shvatite da kalići više nisu onako lijepi kao nekada, izbijeljeli i ispucani teško da će izdržati još jednu sezonu, a zemlja od lane istrošena je i valjalo bi ju ako ne zamijeniti, onda barem nadohraniti, ali u podrumu više nema ni trunke zemlje, a bome ni gnojiva, pa još jednom prije nego li se muž vrati s posla šibate u trgovinu i tamo ostavljate i posljednji novčić iz svojeg crnog fonda. Kaliće i zemlju teško da će primijetiti, ali cvijeće nije majica koju čete prokrijumčariti u ormar, pa sad još samo morate smisliti od koga ste naravno dobili tolike pelcere, jer crni fond nakon one kartice, ne smijete niti spomenuti. Tako, sad još samo treba pronaći nosače za ogradu koje ste koliko se sjećate jesenas ostavili na balkonu, a koje je trebao u podrum odnijeti on, ali gle kojeg li čuda, nosači su već na balkonu, i to zahrđali i izvitopereni, jer ih spremio nije nitko. Umorni od čučkanja i bolnih krsta više nemate snage za ništa, pa ih takve kavi jesu stavite u nadi da će ih cvijeće ubrzo prekriti i da ih susjeda neće niti primijetiti, jer za nove nemate sve da vas stvarno okrenu naglavačke. Trkom još jednom iziđete van, na trenutak samo skinete kapu sebi samoj i čestitate si na uspjehu, pa brže bolje uz jučerašnji kelj stavljate ispeći koji komad carskog mesa, jer mužić samo što nije i nadate se da ukoliko prvo namiriši pečenje, cvijeće neće ni primijetiti.

  Naprotiv s posla ne dolazi sam, s njim dolazi i kolega koji na samom ulazu čujete hvali vaš trud i divi se baš cvijeću, a vaš se suprug šepiri, sav sretan što ima tako sposobnu ženu, jer to znači da je sposoban i sam, ne pitajući jednom riječju ni tad ni kasnije od kud se to sve tu stvorilo.

  Zatečeni samo jedan trenutak, rendgenski ga pogledate da nije sad on nešto skrivio, pa zato šuti. Međutim kad bez problema prođe taj nepogrešivi detektor vašeg pogleda i svih ostalih čula shvatite da ste očito negdje pogriješili u procijeni, uzalud cijelog dana smišljali opravdanje, potrošile svoju zlatnu rezervu, da zapravo imate divnog muža i da mu ubuduće nećete skrivati ništa, jer on zaslužuje znati baš sve. Dobro nećemo pretjerivati, one kristalne čaše za koje i dan danas misli da ste dobili u nasljeđe od svoje bake, a koje ste zapravo platili ko suho zlato, najbolje ne spominjati, a ubuduće prije nego li se odlučite potegnuti u svoj crni fond, prvo pitajte svog dragog za pomoć i tako izbjegnite nepotreban trošak i još nepotrebnije mudrovanje, jer ako ste to možda zaboravile on je najsretniji kad ste vi sretni. A tko bi odolio ženi koja želi samo nekoliko cvjetića.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog