Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Dogradonačelnik Mirko Ćurić o Nacrtu Strategije kulturnog razvoja

  “To nije strategija promjena, mi ne želimo radikalnu promjenu đakovačke kulture, nego želimo nadograditi, popraviti, obogatiti, pružiti šansu novim mogućnostima, novim kulturnim praksama na temelju dosadašnje kulturne tradicije i solidne kulturne sadašnjice, te potaknuti izvrsnost”, tim je riječima dogradonačelnik Mirko Ćurić sublimirao sadržaj Nacrta Strategije kulturnog razvoja Grada Đakova kojom se želi izboriti titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine.
  Iako pomalo pritisnuti kratkoćom rokova, ipak se uspjelo sačiniti dokument koji je realan i održiv, a što se posebno cijeni u europskim okvirima, tvrdi Ćurić navodeći da je to ujedno i prilika Đakovu da optimističnije krene u budućnost.
  Biskupski dvor Najveći doprinos planiranju infrastrukturnih kulturnih mogućnosti dala je Đakovačko-osječka nadbiskupija koja je ujedno i jedan od najjačih aduta u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture, pojašnjava Ćurić ističući da se već dosad jedan dio kulturne ponude odvija upravo u prostorima Nadbiskupije i sestara svetog Križa.
  “Đakovčako-osječka nadbiskupija planira obnovu i stručnu prezentaciju đakovačkog nadbiskupskog kompleksa, a među prioritetima je obnova i uređenje katedrale svetog Petra, osnivanje restauratorskog odjela, koji bi se brinuo o svim sakralnim objektima, arheološka prezentacija ostataka srednjovjekovnog katedralnog sklopa, što bi mogla biti jedna senzacija i biser đakovačke kulturne ponude. Na tragu Strossmayerove ideje koju nije realizirao, planira se i jedan kulturni centar, odnosno suterenska zgrada uz taj zid iz 14. stoljeća, s muzejskom prezentacijom arheoloških nalaza i virtualnim prikazima rekonstrukcije svih povijesnih mijena s jednom manjom dvoranom za predavanja i pomoćnim prostorijama, a planira se i Nadbiskupijski muzej s riznicom”, navodi dogradonačelnik Ćurić.
  sanacija zida Predloženo je i osnivanje podružnice Strossmayerove galerije iz Zagreba u Đakovu, što bi dodatno obogatilo kulturni život u gradu u kojem, kako kaže Ćurić, svojim sinergijskim djelovanjem i dosad sudjeluje Nadbiskupija.
  Kao prioritetne projekte iz Nacrta Strategije kulturnog razvoja grada izdvaja i izgradnju Glazbene škole, uređenje Strossmayerova trga, Strossmayerova parka, a tu je, nabraja dalje Ćurić, i dovršenje obnove Gradske vijećnice, dovršenje stalnog postava arheologije Muzeja Đakovštine, zatim izgradnja Gradskog kulturnog centra za urbanu i alternativnu kulturu koji bi se mogao smjestiti u neki od napuštenih objekata na korzu, kao što je zgrada Rajchman ili upravna zgrada bivšeg Trgoprometa.
  kino_dj U Nacrt Strategije kulturnog razvoja uključen je i projekt primjerenog prostora za Gradsku knjižnici u čitaonicu koja djeluje u neadekvatnim uvjetima, tu je i niz drugih ideja i projekata, poput obnove zgrade starog DVD-a, rekonstrukcija i plinofikacija kino dvorane, predlaže se i izgradnja Centra za tradiciju i folklor, a tu su i prijedlozi đakovačke Ergele o dovršenju muzeja i uređenju spomen sobe kraljice Elizabete, najavljuje dogradonačlenik Ćurić ističući i prijedlog disperzije kulturnih događanja u prigradska naselja kroz uređenje postojećih i izgradnju novih domova.
  Tu su i drugi prijedlozi koji će se u sklopu Nacrta Strategije kulturnog razvoja Grada do 2020. godine naći uskoro pred vijećnicima koji bi, kako očekuje dogradonačelnik Ćurić, trebali jednoglasno podržati taj strateški kulturni dokument.
  “U interesu grada trebali bi nadići međusobne razlike, jer ovo je jedna priča, možda jedan san o tome što želimo, kakvu kulturu i kakav grad želimo imati”, zaključuje Ćurić konstatirajući da je Đakovo već sada grad kulture, te da “moramo iskoristiti ovu šansu koja se pruža”.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog