Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Predstavljena knjiga o biskupu Bauerleinu

  U sklopu programa prvog dana teološko pastroalnog tjedna za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupihje predstavljena je i knjiga nadbiskupa u miru Marina Srakića “CRUCE ET LABORE” Biskup Stjepan Bauerlein i Đakovačka i Srijemska biskupija (1951.-1973.)
  Kapitalno je to djelo nadbiskupa Marina Srakića, a prema ocjeni predstavljača i recenzenata Miroslava Akmadže, Mate Artukovića i Luke Marjanovića, i najvažnije dosad, kojemu je nadbiskup Srakić posvetio svoju prvu umirovljeničku godinu. Na 900 stranica nadbiskup Srakić oslikava osobu i djelo biskupa Stjepana Bauerleina prema kojemu je, kako je naglasio sam nadibiskup Srakić, “Biskupija imala dug” jer su zadnje godine njegova života bile u znaku njegova biskupskog gesla “Križem i radom”, odnosno u znaku brojnih križeva.
  “Istina, on je bio neobične naravi, ali ta narav nije dovoljan razlog da se nekomu učini ono što se činili prema njemu”, pojašnjava nadbiskup Srakić koji je bio njegov dugogodišnji suradnik.
  O biskupu Bauerlainu pojavila se takozvana “Bijela knjiga”, odnosno desetorica svećenika potpisala je jedan tekst i predala ga nunciju u Beogradu.
  “Bilo je to vrijeme previranja i pomutnje u našoj Biskupiji, pogotovo nakon članka objavljenog u VUS-u pod naslovom “Bijela knjiga o crnom biskupu”, podjsetio je nadbiskup Srakić.
  Tvrdnje iz Bijele knjige o tome da je biskup Bauerlein razarao biskupiju, zanemario institucije i da nema ništa pozitivno u njemu ne stoje, jer, kako ocjenjuje nadbiskup Srakić, “biskup Bauerlein je bio revan biskup koji je vodio računa o biskupiji, o svojim svećenicima, koji je nastojao sačuvati i granice Đakovačke i Srijemske biskupije, koji je bio i koncilski otac i o tome sačuvao dragocjenu građu”.
  “Biskup Bauerlein spada u red biskupa Strossmayera i Mandića”, zaključuje nadbiskup u miru Marin Srakić najavivši da nastavlja proučavati i pisati, a već sljedeći izazov mu je povijest Sjemeništa.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog