Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nema političke volje za rješavanje statusa civilnih žrtava

  “Prava civilnih žrtava rata – afirmacija prava na obeštećenje i reparacije”, tema je današnje tribine koja se u organizaciji Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine, održava u Gradskoj vijećnici.
  U Đakovštini su evidentirane 23 civilne žrtve rata i nitko od njih nije ostvario nikakva prava, upozorava predsjednica Udruge civilnih žrtava Marijana Adrić.
  Slična situacije je i u cijeloj zemlji, kako je kazala Emina Bužinkić, koordinatorica Documente, udruge koja se bavi suočavanjem s prošlošću i koja dokumentira i istražuje prijeratna, ratna i poslijeratna zbivanja u suradnji s organizacijama civilnog društva, vladinim institucijama i sličnim organizacijama u inozemstvu. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj između četiri i osam tisuća civilnih žrtava rata, odnosno stradalnika usmrćenja, ranjavanja, terorističkih i diverzatntskih djela, seksualnog zločina, a u tu kategoriju spadaju i osobe stradale od mina.
  Osim senzibiliziranja javnosti za ovu problematiku, cilj je i pronaći adekvatan način obeštećenja tih žrtava, isitču u Documenti napominjući kako dosad u ovih proteklih 20 godina u Hrvatskoj nije bilo političke volje da se riješi problematika civilnih žrtava rata.
  Sudionike skupa pozdravio je gradonačelnik Zoran Vinković istkanuvši da civilne žrtve rata zaslužuju rješavanje svog statusa.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog