Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Umro profesor Petar Strgar

  prof Petar Strgar Noćas je u 76. godini života i 47. godini svećeništva preminuo Petar Strgar, dugogodišnji ravnatelj Spomen muzeja biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Profesor Strgar preminuo je u osječkom Kliničkom bolničkom centru, a njegova smrt veliki je gubitak ne samo za Đakovačko-osječku nadbiskupiju, nego i za Grad Đakovo, istaknuo je u izjavi za naš Radio gradonačelnik Zoran Vinković.
  “Veliki je to gubitak ne samo za đakovačku kulturu, nego i za Slavoniju i Hrvatsku. Bio je dobri duh Strossmayerova muzeja i njegov zaštitni znak koji je u svakome trenutku bio otvoren svim građanima”, naglasio je gradonačelnik Vinković.
  I dugogodišnji suradnik profesora Strgara Mirko Ćurić ocjenjuje da je njegova smrt veliki gubitak. Osim što je bio pokretač i kreator mnogih likovnih izložaba, ali i drugih kulturnih događanja, profesor Strgar bio je i veliki motivator, kaže Ćurić.
  “Njegov Muzej bio je svojevrsni intelektualni salon gdje su se okupljali đakovački ne samo intelektualci, nego ljudi različitog profila – jedno mjesto ugodnoga druženja”. Zanimljivo da mu je zadnje veliko žiuvotno djelo bilo izdanje pretiska s kazalom znamenite Monografije biskup Josip Juraj Strossmayer”, ističe Ćurić.
  I drugi kulturni, i ne samo kulturni djelatnici, ocjenjuju veliki doprinos Petra Strgara đakovačkoj kulturi, a posebno ističu njegovu podršku mladim akademskim umjetnicima s kojima se, kako svjedoči i slikarica Marija Adrić, često nije slagao.
  Pokop profesora Strgara održat će se u subotu u 15 sati na đakovačkom groblju.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog