Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Porezni dug povod za politički obračun

  Objavljivanje “liste srama”, odnosno poreznih dužnika i dalje izaziva različite komentare, od onih koji taj čin podržavaju, do onih malo suzdržanijih koji u tome vide populistički potez nove vlasti koja nema rješenja za goruće probleme, pa pribjegava tim populističkim mjerama.
  O objavljenoj listi poreznih dužnika, među kojima je devet tvrtki s područja Đakovštine koje ukupno duguju 78 milijuna kuna, očitovao se i predsjednik đakovačkog SDP-a Josip Matkov ali ne, kako je rekao, “stidljivo i u rukavicama kao što je to učinio gradonačelnik”.
  Prozvao je Antu Raspudića, predsjednika HDZ-a i njegovu tvrtku Mikenu, kao jednog od predvodnika đakovačke liste poreznih dužnika. “Kada se pogledaju vlasnici tih tvrtki to su članovi HDZ-a, ili su to nekada bili”, pojasnio je Matkov.
  Cilj takvima je doći na vlast kako bi dug zataškavali i kako bi otišao u zastaru, tvrdi Matkov prozivajući Raspudića da je i na listi dužnika fizičkih osoba, te ga prozvao da je bio i na listi sumnjivih kredita. “Kako se onda takvi mogu pojavljivati na presicama i prozivati druge. Stvar je vrlo jednostavna, Raspudiću vrati pare, pa sazivaj presice i pričaj što hoćeš, ali vrati pare”, poručuje Matkov uz konstataciju da s takvima nema suradnje u Gradskom vijeću.
  Matkov se obrušio i na Raspudićeva koalicijskog partnera Pavu Šarčevića kojega je također prozvao zbog poreznog duga.
  Navodeći i druge dužnike, poput Energe inženjeringa, Pan – Trgoprometa, Certisse, Matkov je iskaknuo da će objava liste pridonijeti jačanju fiskalne discipline, a Luka Dunjak konstatirao je da je stvaranje poreznog duga bila smislena poslovna politika tih dužnika, odnosno ” poslovna matrica preko koje se dolazilo do novca”.
  “Konačno je došao netko tko će se obračunati s poreznim dužnicima”, slavodobitno su konstatirali čelnici đakovačkog SDP-a na današnjoj konferenciji za novinare podsjetivši da je to SDP obećao u kampanji.

  Odgovarajući na optužbe iz SDP-a Ante Raspudić priznaje da se nad njegovom tvrtkom Mikenom vodi porezno dugovanje od 11 milijuna kuna, ali pojašnjava da se 60 posto tog iznosa odnosi na zatezne kamate. Naime, kako tvrdi, 2005. godine njegova je tvrtka prodala poslovni objekt u Vinkovcima Zagrebačkoj banci i tada je plaćen porez od 5 posto, što je i provedeno u Poreznoj upravi. Godinu dana kasnije, pojašnjava dalje Raspudić, porezni inspektor iz Osijeka izdao je rješenje prema kojemu je na tu transakciju trebalo platiti PDV od 21 posto, na što je Mikena uložila žalbu i pokrenula sudski postupak koji još uvijek traje. Raspudić stoga poziva SDP-ove čelnike na strpljenje do okončanja sudskog postupka, te ih proziva da porezni dug koriste u dnevnopolitičke svrhe, a zaboravljaju da je do tada njegova tvrtka bila primjer pozitivnog poslovanja. Navodi da zapošljava stotinjak ljudi za razliku od onih koji ga prozivaju i koji su porezni ovisnici jer, kako kaže, ništa u životu nisu u stanju sami zaraditi. “Ja sam porezni obveznik, a gospodin Matkov je porezni ovisnik i k tome je još zaposlio svoju suprugu u tvrtki kojoj je grad vlasnik 53 posto, što ja nikada ne bih učinio, i on me onda proziva za vjerodostojnost”, naglasio je Raspudić. Dodaje također da vozi automobil kupljen na leasing, te da je stekao vikendicu prije nastanka duga za koji ga se proziva.

  “Ako je ikada, igdje, itko bio pribijen na stup srama, ja sam taj, a mene su na njega pribili prije već 16 godina i od tada se ništa novoga nije dogodilo jer se od tada ne bavim privatnim poslom, samo što se taj tobožnji dug deseterostruko povećao zbog kamata”, odgovorio je na prozivke SDP-ovih čelnika i Pavo Šarčević. I Šarčević ističe da se njegov tobožnji, kako ga zbog sudskog spora koji je u tijeku naziva, porezni dug koristi u dnevno političke svrhe.
  “Moram kazati i to da su na meni i toj temi pokušali poentirati mnogi sitni kokošari, politički avanturisti i neradnici. Prije tog duga sam 20 godina radio i isplaćivao plaće, poreze i doprinose za veliki broj ljudi, svojim sam radnicima pravio kuće i kupovao stanove, a sada me prozivaju oni koji u životu nisu ništa ozbiljno radili”, uzvraća Šarčević poručujući Matkovu da bi bilo bolje da ne radi ništa jer, kako kaže, “ono što on i njegova ekipa rade gradu Đakovu zove se proizvodnja štete”.

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog