Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Filipović: Zdravstveni odgoj bio je i dosad dio nastavnog programa, a za nove sadržaje blagovremeno stižu upute”

  Ne stoje primjedbe dijela prosvjetnih radnika da se u novu školsku godinu, kada je riječ o kurikulumu zdravstvenog odgoja, ulazi stihijski i nepripremljeno. Medijsku prašinu koja se oko toga digla Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, pripisuje dijelom i uobičajenoj nervozi pred početak svake školske godine.
  “Sve ovo što je napravljeno po pitanju zdravstvenog odgoja n ije ni stihijski ni iznenada. Naime, već godinama učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama provode zdravstveni odgoj koji je implementiran u razrednoj nastavi u predmetu priroda i društvo, od 5. do 8. razreda u prirodi i biologiji, a u srednjoj školi u tjelesnu i zdravstvenu kulturu, a dijelom i u psihologiju”, pojašnjava Filipović.
  Zdravstveni odgoj, kako tvrdi Filipović, predavat će se od 3. rujna po istim nastavnim programima po kojima se predaje unazad desetak godina. “Ono što će biti novo, a to je da kod učitelja pokušavamo promijeniti metode poučavanja na način da učenici ne stječu samo puka znanja u smislu usvajanja činjenica, nego i primjena tog znanja, odnosno vještina u zdravstvenom odgoju, od prehrane, osobne higijene, do drugih sadržaja koje treba primijeniti u živoju, a ne samo naučiti puke činjenice”, dodaje Filipović.
  Zdravstveni odgoj, isto tako čine i različite vrste prevencija od legalnih i ilegalnih droga, rizičnih ponašanja, kockanja, klađenja, mladi vozači – promet i alkohol, pojašnajva ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. “Ono što u dosadašnjim sadržajima nema to će biti do 12 sati u okviru sata razredne zajednice, ali tek nakon 30. rujna. Ionako razrednici do tada imaju druge poslove, a tih 12 sati moći će realizirati tijekom nastavne godine, a da ih ni na koji način nećemo ograničavati kako će to morati napraviti, naravno, u suradnji s ravnateljima i organizacijskim mogućnostima tog programa. Za taj dio programa dobit će blagovremeno vrlo detaljne upute u smislu jasno naglašenih ishoda, tema i svega ostalog”, najavljuje Filipović.
  Ukoliko razrednici ne budu dovoljno stručni za te teme, to će učiniti predmetni nastavnici biologije ili liječnici školske medicine, najavljuje Filipović ističući da nema razloga za medijsku prašinu, niti nervozu.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog