Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nadbiskup Hranić o Božiću, korupciji u društvu, ASK i klizalištu ispred katedrale

  “Onaj koji previdi čovjeka u njegovim potrebama, zatvorio je vrata Bogu koji dolazi među nas”

  Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u svojoj božićnoj pastirskoj poruci koju je odaslao s tradicionalnog predbožićnog susreta s novinarima pozvao je na obraćenje.
  „On je tu po sakramentima i po zajedništvu u zajednici vjernika; on je tu u liku najranjivijih i siromašnih među kojim se rodio; on je pred nama kao onaj koji je morao „riskirati” vlastiti izlazak iz svoje domovine – kao izbjeglica” Kristov ponovno dolazak u božićnom slavlju poziv je svima nama pokloniti mu se u licu potrebitoga”, ističe u svojoj poruci nadbiskup Hranić.

  “Tama ima različite oblike i stanuje u različitim domovima, tako i među nama, u našoj domovini. Samodostatnost, sebičnost, društveno raslojavanje, socijalna nejednakost, govor mržnje iz usta najviših predstavnika vlasti, koruptivni oblici ponašanja, siromašni i marginalizirani građani. Tko će od nas u svemu tome moći slaviti Božić? Oni koji konačno pred jaslice polože svoje oružje, nasilne oblike svoga ponašanja, vlastiti probitak i parcijalne interese, svoju oholost i ispraznost, svoj grijeh. Onaj koji shvati da je, ako previdi čovjeka u njegovim potrebama zatvorio vrata Bogu koji dolazi među nas”, naglasio je također u ovogodišnjoj pastirskoj poruci nadbiskup Hranić.

  “Nisam oduševljen time da klizalište bude pred katedralom”

  Odgovarajući na novinarska pitanja, nadbiskup Hranić prokomentirao je i aktualno stanje u društvu istaknuvši problem korupcije.

  “Mene kao čovjeka i kao vjernika to ništa ne iznenađuje, jer smo slabi i grešni ljudi. I zato, je u ovoj mojoj božićnoj poruci poziv na obraćenje. Što budemo više vjerni Isusu Kristu, što budemo više vjerni božjim zapovijedima to će nam društvo biti solidarnije, kvalitetnije, humanije, ljudskije i bolje, bit će više pravde i poštenja, i svi ćemo zajedno bolje živjeti. Manji će biti odljev financijskih mogućnosti i sredstava, tako da što je manje korupcije raste opće dobro.”

  Na pitanje zašto je Crkva šutjela za vrijeme afričke svinjske kuge nadbiskup je odgovorio:

  “Mislim da nismo mi u Crkvi nekakve dežurne babaroge koje trebaju stalno gledati što se događa i stalno nešto komentirati. I da na naše crkveno djelovanje da mi smo samo uvijek reaktivni i reagiramo na ono što se događa u životu. Mi trebamo znati što mi hoćemo i tim stvarima se trebamo baviti i na to stavljati naglasak. Svakako si ne damo zatvoriti usta jer kad primjećujemo određene društvene pojave, osobito one koje su nespojive s ljudskim dostojanstvom možemo, a rekao bih i trebamo reagirati.”

  Nadbiskup Hranić odgovorio je i na pitanje o adventu u gradu, odnosno o informacijama da Crkva nije dopustila program ispred katedrale.

  “Nisam oduševljen time da klizalište bude pred katedralom, to je bilo jedino čini mi se sporno. Prigovarali su svećenici koji žive tu preko puta kojima bi agregat bio pod prozorom u sobi u kojoj spavaju. Izašli su i bunili su se, kad je došao kamion s opremom jedan naš svećenik je stao i rekao je da taj kamion može prijeći dalje samo preko njega i nije dopustio da kamion prođe. Onda je tu reagirao gradonačelnik i odlučili su klizalište staviti malo sa strane. Kaže on da je tu malo uzak prostor i klizalište ne može biti veliko, ali se ja se pitam je li klizalištu mjesto na središnjem trgu ispred katedrale. Drago mi je da djeca imaju klizalište, ali trebaju li ga imati baš tu? Na dva koraka dalje imamo dva igrališta, pa zar se ne bi to moglo tamo smjestiti? Nisam ja taj koji o tome treba odlučivati niti voditi brigu”, zaključio je nadbiskup Hranić.

  Blog