Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Seljaci blokirali cestu Đakovo – Našice

  Prosvjed slavonskih seljaka nezadovoljnih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge nastavlja se i dalje.

  Stožer za obranu hrvatskog sela prijeti širenjem prosvjeda i blokadom prometa, a na području Đakovštine, kako doznajemo Ivice Backa, blokirana je cesta Đakovo – Našice na ulazu u Potnjane.

  Počeli smo se ujutro okupljati oko 7:30, traktore smo parkirali na cestu sa strane i do 10 sati smo čekali da prođe sastanak na na kojemu su bili iz Udruge svinjogojaca, Komore i naši predstavnici i s obzirom na to da se nisu dogovorili oko nekih stavki javili su nam da blokiramo cestu i to smo i učinili. Cesta je blokirana legalno, imamo dozvolu, Sindikat je organizirao i mi ostajemo ovdje do daljnjega. Ima nas pedesetak i četrdesetak traktora i tražimo striktno svinjokolju koja je ovdje i bila. Mi smo na rubnom dijelu ove županije i nikako nam ne odgovara zabrana klanja jer dani kolinja su tu i ako nas promaći vrijeme, nećemo moći zaklati svoje svinje”, odlučan je Backo koji, kao i ostali okupljeni seljaci u Potnjanima odbacuju optužbe o politizaciji njihova prosvjeda.

  Ja nisam član ni jedne stranke, niti to želim biti, ja sam običan mali čovjek, seljak, znači, ne želim nikakvu stranku ovdje, niti će ovdje netko stranački nešto reći. Ovdje može doći podržati svaka stranka i svi su dobro došli, nikoga neću dotjerivati niti otjerati, ali želim pomoći malom čovjeku. Onaj čovjek koji ima dvije, tri svinje zašto on svoje svinje ne može zaklati, zbog te i te kategorije. Ako su bolesne, nitko od nas nije lud da zakolje svinje i u krajnjem slučaju, pa ne izmišljam ja toplu vodu, to je bilo tisućama godina ovdje – slavonsko kolinje, što sam ja sad novo rekao? Blokada će trajati dok se ne ostvare zahtjevi, odnosno dok ne dopuste svinjokolje, prvo i osnovno, a onda ćemo se dogovarati o kategorizaciji i svemu ostalome. Nama ne treba ova cijena o otkupu svinja, imamo mi svoje kupce, mi trebamo svoje suhomesnate proizvode. Ne trebamo mi da naše svinje netko odveze i da ja idem u trgovački lanac praviti svinjokolju, to tako ne ide, nije nikad išlo i neće ni ići. Neka se nitko ne ljuti u vlasti, ali to tako ne ide”, poručuje Backo.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog