Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Institucije i dalje šute o netransparentnoj prodaji budrovačkog pašnjaka

  OPG Muhar iz Budrovaca u novu godinu ulazi bez nade. Naime, godinu dana je prošlo otkako su Mato i Berta Muhar, vlasnici istoimenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, upozorili sve nadležne institucije na netransparentnu prodaju budrovačkog pašnjaka, koji su 11 godina imali u zakupu, a da se ništa nije dogodilo osim što su, kako kažu, u međuvremenu dobili kaznu od 5.000 kuna.

  „Ništa se nije posebno dogodilo, mi smo tražili pomoć, koju nam nitko nije pružio. Tražili smo razgovor kod gradonačelnika u ovih godinu dana, a nije našao 15 minuta da nas primi, zakazivali smo termine za razgovor,  ali čovjek nije imao vremena. Pred kraj godine došao je državni inspektor da vidi zašto mi puštamo krave na taj jedan hektar što je ostao. Mi smo rekli da krave i ovce moraju ići van, nakon nekoliko dana došla je kazna od 5 tisuća kuna jer smo koristili pašnjak 5 mjeseci. Je li to bezobrazno, ili podlo, pa gdje da mi držimo te krave i kako da ih hranimo? To je naš jedini izvor, ja ne mogu to ni prežaliti ni prešutjeti. Mi trebamo i hoćemo raditi, nama su krave naš život, naš posao, naša sreća i sve naše”, govori Berta Muhar.

  Bez pašnjaka OPG Muhar ne vidi svoju budućnost, a novi ugovor koji im je ponuđen za zamjensku zemlju nisu željeli prihvatiti

  „Mi nismo mogli potpisati ugovor koji su oni nama dali jer tamo je pisalo da smo mi bili prisutni na sjednici kad su gospođe Martinović i Klepić jednostavno prodale taj pašnjak. Mi tamo nismo bili, samo smo vidjeli jedan dan da se tamo nešto mjeri, onda smo pitali, i ta priča se odmotava do danas i nema nikakvog rješenja. Bavimo se isključivo prodajom mlijeka, prodajemo sir na kućnom pragu, imamo certifikate koje smo položili, imamo 10 muznih krava, imamo junice u pripravnosti, imamo 15 ovaca, imamo jednog konja kojeg je kćer uvijek jahala po tom pašnjaku, i bili smo svi sretni i zadovoljni. Pustiš ih, hrane ima dovoljno i nema problema, mi sad nećemo imati hrane, mi ćemo morati ovog proljeća riješiti nešto krava i vidjeti što ćemo i kako ćemo jer nama mljekara neće doći radi 5 krava i za to malo mlijeka. Ja ne želim po gradu obijati vrata i tražiti pomoć,  ja želim samo raditi”, dodaje Berta.

  Odgovorni moraju priznati svoju grešku, kategorična je Berta Muhar.

  „Mi ćemo se boriti za svoje,  a oni samo neka priznaju da su pogriješili i neka vrate taj pašnjak. Zemlje ima, ima oranica koliko god hoće, i neka Ivo ili tko je to već kupio,  neka idu na oranicu, a pašnjak neka ostave nama, ne meni, ja ću raditi još možda par godina, ali to je seosko, to se ne može prodati pojedincu. Zašto nas nisu pitali? Možda bi mi imali novaca za kupiti tako jeftino pašnjak. To sigurno nije išlo na 10 tisuća eura po hektaru, to je bila bagatela. On je meni rekao da je njemu to država dala, pa jesam ja član ove države ili sam ja iz Bosne? Ja samo želim raditi, ja sam sretna kad meni dođu po mlijeka i sira, a dolazi i stari i djeca, pa  budu na pašnjaku i gledaju Flora kako se jaši, gledaju janjiće male kako se igraju, ja sam presretna i zadovoljna, a  ne znam jesu li oni sretni i zadovoljni na svom poslu”, kaže  vlasnica OPG-a Muhar.

  Berta i Mato Muhar obraćali su se svim institucijama; Gradu, Županiji, podnijeli su i kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja, no ništa se nije dogodilo.

  „Kaznena prijava je napravljena,    u svibnju 2022. im je proslijeđeno,  ali još uvijek nema nikakvog odgovora. Pogodovalo se da se  to tako jeftino kupi i tako je to uslijedilo, nema nikakvog odgovora, svi šute. Oni su svi zadovoljni i nitko ništa ne priča, a mi čekamo, dokad ćemo čekati? Nama vrijeme curi, DORH iz Osijeka je poslao negdje sredinom ljeta da su zaprimili dokument i to je sve. Od Uskoka iz Zagreba ništa, poslao sam im i upit gdje sam ih upitao što se događa, nisam dobio nikakav odgovor. Korupcija. Ova cijela država je korupcija, što drugo reći više. Jednostavno,  ništa nema smisla, kad ne možeš ništa napraviti”,   zaključuje rezignirano  Mato Muhar.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog