Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Banke uspješno završile postupak prilagodbe

      I drugi radni dan u novoj 2023. godini protječe u znaku privikavanja na euro. Jučer je, kako doznajemo, sve bilo pomalo usporeno.

  Većina građan plaćala je svoje račune u kunama, dok su im trgovci vraćali ostatak u eurima pa je većini jučerašnji dan bio prvi za upoznavanje s novim novčanicama, posebno kovanicama.

  Banke su uspješno završile postupak prilagodbe poslovanja i svojih usluga na euro u skladu s unaprijed najavljenim terminskim planovima, objavila je Hrvatska udruga banaka. Neposredno nakon ponoći 1. siječnja 2023. banke su omogućile usluge korištenja kartica i bankomatske mreže, a od 2. siječnja, sve usluge banaka dostupne su klijentima.

  Sredstva na kunskim računima i kunski krediti građana i pravnih osoba konvertirana su automatizmom po fiksnom tečaju određenim zakonskim rješenjem. Klijenti banaka mogu nesmetano obavljati plaćanja debitnim i kreditnim karticama te je dostupno mobilno i Internet bankarstvo. Tijekom dana s radom su započele i poslovnice banaka, a oko 2.700 bankomata je softverski prilagođeno, opskrbljeno gotovinom i spremno za isplatu euro novčanica.

  Očekuje se da će svih 4.000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja ove godine.

  Važno je i napomenuti da će bankomati do 1. travnja, u skladu s odlukom HNB-a, isplaćivati u većini slučajeva novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute. Dodatno, bankomati koji imaju potrebne tehničke mogućnosti isplaćivat će i novčanice od 50 eura, uz uvjet da se za isplate do visine manje ili jednake 100 eura uvijek isplaćuju apoeni od 10 i 20 eura. Nakon 1. travnja bankomati će postupno početi isplaćivati i druge apoene, ovisno o procjeni i poslovnoj politici pojedine banke.

  Od 1. siječnja 2023. je započelo razdoblje dvojnog optjecaja, koje će trajati 14 dana, odnosno do 14. siječnja 2023. u 24 sata.

   

  Foto: HUB

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog