Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Želimo silovito i ponizno djelovati, znajući da Bog odabire slabe da posrami jake”

  Misnim slavljem, koje je u katedrali predvodio pomoćni biskup Ivan Ćurić, počelo je obilježavanje Dana Katoličkog bogoslovnog fakulteta, a svečanom programu u dvorani biskupa Antuna Mandića, uz studente i profesore, bili su nazočni i brojni gosti i uzvanici, te roditelji i rodbina diplomanata.
  U pozdravnoj riječi obnašatelj dužnosti dekana prof. dr. Ivica Raguž istaknuo je da na toj visokoškolskoj ustanovi ukupno studira 76 studenata, odnosno da je iz godine u godinu sve manje studenata.

  “Korisno je da se zaustavim na ovoj činjenici da je nešto manje studenata, iz godine u godinu je sve manje studenata, i to ne samo kod nas u Đakovu nego i u cijeloj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Kao što rekoh, malo je studenata, ili biblijski rečeno malo je stado. Mi ne znamo zašto je malo stado, možda zbog demografskog stanja u Hrvatskoj, možda zbog rastućeg bezboštva u Europi, pa tako i kod nas, a možda i zbog našeg nedovoljnog i sporog djelovanja. Baš zato što ne znamo koji su uzroci, želimo silovito i ponizno djelovati na postojeće malo stado, znajući da Bog odabire slabe da posrami jake, znajući da je i neznatno i nevidljivo gnojivo daje plodnost cijeloj njivi društva pa tako i našega Sveučilišta. Kao što rekoh, bitno je djelovati neovisno o tome hoćemo li imati malo, ili veliko stado studenata”, rekao je prof. dr. Ivica Raguž.

  U ime osječkog Sveučilišta nazočnima se obratio rektor prof. dr. Vlado Guberac podsjetivši na 2005. godinu kada je KBF u Đakovu postao dio osječke akademske zajednice i time, kako je naglasio, „dao novi pečat i dodatnu oplemenjivačku vrijednost sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera”.

  Naglasio je i važnost humanističkih studija.

  „Svima su puna usta STEM-a itekako su bitna ona znanstvena područja koja ne pripadaju STEM-u, u nekim segmentima čak i više nego STEM, pogotovo humanističko područje. Od sedmoga stoljeća, kako su Hrvati naselili ova područja, usko smo vezani naravno s kršćanstvom, s Katoličkom crkvom, a zamislite da nije bilo kojim slučajem isusovaca, svećenika, da nije bilo visokog obrazovanja na koje se svi pozivamo, od najvećeg našeg Sveučilišta – zagrebačkog, pa do osječkog Sveučilišta i nekih drugih, mi danas ne bi znali ni tko smo, ni odakle smo ni kuda idemo. Bez obzira koliko trenutno brojite profesora, vi ste, upravo zbog ovog humanističkog područja, zbog svih ovih stvari koje sam naveo, jedan od stožernih fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera”, poručio je rektor Guberac.

  Svečanost je završila promocijom nove generacije diplomanata.

  “Nadam se budućem zaposlenju uskoro jer kod nas je malo bolja situacija. Nadam se da ću moći vršiti ono što sam naučila u proteklih pet godina a to je da se brinem o potrebitima i da djelujem u humanitarnom aspektu. Mogli smo puno toga naučiti iz prakse budući da su nam profesori svećenici i časne sestre, ali ima i nešto laika. Oni su nam svojim primjerima na župama puno toga pomogli i mislim da smo vrlo dobro naučeni za budući život. U Đakovu je bilo jako lijepo za studirati, ugodna atmosfera i ljudi, drugačiji mentalitet i puno pristupačniji ljudi”, rekla nam je teologinja.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog