Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Znanstveno-stručni skup „Gorjani – mjesto, ljudi, identitet, baština“ ovog listopada u Gorjanima

    Gorjani, ovo malo mjesto u srcu Slavonije, može se podičiti svojom bogatom povijesti koja seže još od kamenog doba. Ondje su živjeli plemići Gorjanski, na čijem se teritoriju odigrala poznata Gorjanska bitka, ali odande nam dolaze i veličanstvene ljelje, čiju je vrijednost prepoznao i UNESCO, uvrstivši njihov proljetni ophod na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

    Sa željom da se produbi i proširi do sada stečeno znanje o brojnim znanstveno relevantnim, pa i društveno aktualnim temama iz povijesti Gorjana te života i rada njegovih žitelja – nekada i danas, Općina Gorjani zajedno sa suorganizatorima Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Hrvatskim institutom za povijest, Hrvatskim restauratorskim zavodom i Fakultetom Hrvatskih studija organizira znanstveno-stručni skup pod naslovom „Gorjani – mjesto, ljudi, identitet, baština“, koji se održava 19., 20. i 21. listopada 2022. godine u Gorjanima.

    Skup je multidisciplinarnog i interdisciplinarnog karaktera, dizajniran je prema sadržajima i kronološki te će se na njemu u 3 dana moći poslušati više od 30 kratkih predavanja. Osim samih predavanja priređena je izložba „Gorjani – pod suncem, pod zemljom“ te posjet arheološkim nalazištima, a svoj nastup na skupu imat će i KUD „Gorjanac“.

    Skup je podijeljen na sedam sjednica, na kojima će biti obrađene teme: Gorjani u povijesnoj retrospektivi – od srednjeg vijeka do suvremenog razdoblja, Demografski, društveni i kulturni razvoj Gorjana i Arheološka istraživanja i baština Gorjana.

    U ova tri dana govorit će se o ljeljama, knezovima Gorjanskim, Gorjanskoj bitki, vojni Hansa Katzianera, crkvenoj povijesti Gorjana, Domovinskom ratu i Imri Agotiću, arheološkom nalazištima na području sela i brojnim drugim temama. O njima će govoriti brojni stručnjaci s područja povijesti, arheologije, demografije i drugih te nas po svemu sudeći očekuju tri zanimljiva dana u kojima ćemo jako puno naučiti o životu ovog malog slavonskog mjesta.

    Ulaz na znanstveno-stručni skup je besplatan te vas ovim putem pozivamo u Gorjane 19., 20. i 21. listopada. Detaljan program bit će objavljen na mrežnim stranicama Općine Gorjani.

    Foto: Maja Muškić

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog