Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Odnos Matoša prema Strossmayeru nije bio negativan”

  Uoči večerašnjeg predstavljanja knjige i filma koji govore o odnosu Matoša i Strossmayera, za izjavu smo zamolili autora Mirka Ćurića koji nam je pojasnio što donosi knjiga, a što film.

  “Svake godine u sklopu Dana Antuna Gustava Matoša objavljujemo jednu knjigu Matoševih tekstova koja je manje poznata čitateljskoj publici. Ovaj put smo se odlučili, budući da kao Đakovčani naravno osjećamo određenu potrebu da to napravimo, za knjigu tekstova o Strossmayeru. Strossmayer je jedna važna tema u Matoševom životu, odabrali smo 12 tekstova među kojima je i jedino pismo koje je Matoš napisao Strossmayeru u kojem ga naziva Josip Juraj I. kralj svih naših ideala, to smo stavili u naslov ove knjige. Htjeli smo pokazati zapravo da odnos Matoša prema Strossmayeru nije bio negativan i da je on vrlo dobro razumio njegovo djelo čak i kada ga je povremeno kritizirao to nikada nije moglo umanjiti veličinu Strossmayera u očima Antuna Gustava Matoša”, rekao je autor.

  „Onda smo došli na ideju uz tu knjigu napraviti i nekakav filmski prilog koji je malo pomalo postao jedan kratki dokumentarni film u kojem su isključivo Matoševi tekstovi o Strossmayeru koje čita Darko Milas, film je snimio Mihael Kelbas iz Đakova a Matoša je uprizorio Zlatko Filaković koji je u našoj udruzi Stari Fijaker tako da ima određena iskustva sa nošenjem robe iz tog vremena. Vjerujemo da kadrovi Tovarnika i Đakova, napose katedrale, Matoševi tekstovi nisu nezanimljivi publici u Đakovu jer smo film dosad uspješno prikazali u sklopu Matoševih dana u Tovarniku, Beogradu, Mostaru, vjerujemo da će i Đakovčani biti zainteresirani. Kako je to Matoš vidio Strossmayera i kako to izgleda u tom kratkom filmu koji nije predugačak traje dvadesetak minuta, ali mislimo da dovoljno govori”, zaključio je Ćurić.

  Predstavljanje knjige i filma je u 18 sati u Hrvatskom domu, a ulaz je slobodan.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog