Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Visoke temperature ubrzale zriobu grožđa, očekuje se 15 posto manji prinos, ali i visoka kvaliteta grožđa

  Tvrtka Đakovačka vina, koja ove godine obrađuje 166 ha rodnih vinograda,  od kojih se 123 ha rasprostire na lokalitetima Đakovačkog vinogorja oko vinarije u Mandićevcu i 43 ha na lokalitetu Trnave u vlasništvu RH, priprema se za početak  berbe, doznajemo od direktorice Đurđice Kljajić.
  “2018. godine započeta je obnova nasada kroz mjere sufinanciranja od strane Ministarstva poljoprivrede i Agencije za ruralni razvoj. Na lokalitetu Drenje podignuto je 40 ha mladog nasada graševine, koji je sada već u punom rodu. 2021 zaključili smo II projekt podizanja mladih nasada sadnju 2020. i 2021. na površini od 31,62 ha. Ove godine u fazi je III projekt – ukupno 31,78 ha ,a koji se odnosi na podizanje novih nasada vinograda također kroz dvije godine (2022. i 2023.). Ove godine zasadili smo 17 ha, dok nas u 2023. očekuje sadnja još 14 ha”, pojašnjava direktorica ističući da je u planu i daljnje ulaganje na tom području.
  “U tijeku 2021. i 2022. uloženo je oko 2 mil. kn u nabavku nove mehanizacije, a isto tako značajna sredstva ulažemo u opremanje kapaciteta punionice i podruma, te infrastrukturu. Uz prinose s vlastitih nasada, potporu proizvodnji čini i 240 ha vinograda u kooperaciji. 2021. iz kooperacije je primljeno 2,6 mil. kg grožđa, a procjena za 2022. godinu je cca 2.5 mil kg. S vlastitih nasada očekujemo 15% manje u odnosu na 2021. – cca 1.5 mil. kilograma”, navodi direktorica Đurđica Kljajić.
  “Optimalni vremenski uvjeti u vrijeme cvatnje i oplodnje obećavali su iznadprosječne prinose, ali suša koja nas prati već nekoliko godina odrazila se na visinu prinosa grožđa. Vremenski uvjeti išli su u prilog dobrom zdravstvenom stanju vinove loze, stoga za očekivati je visoku kvalitetu grožđa te isto tako i budućeg vina. Zbog visokih temperatura zraka u proteklom periodu, popraćenom i manjkom vlage u tlu, zrioba grožđa je ubrzana stoga se berba očekuje nešto ranije u odnosu na prošlu godinu.
  Berba počinje sortama Rizvanac i Traminac, te u nastavku slijedi berba sorata Chardonnay, Pinot bijeli, Pinot sivi i Pinot crni namijenjen za proizvodnju Rose-a”, najavljuje direktorica.
  “Plasman vina nam je na domaćem i inozemnom tržištu u pravilu većinom kroz Retail kanal prodaje i u nešto manjem obimu kroz kanal HoReCa. Pored hrvatskog tržišta, ove godine vina smo izvezli u Njemačku, Dansku, Češku, Mađarsku, Slovačku, Austriju, Švicarsku i planiramo izvoz u SAD, država Illinois, u jesenskom razdoblju ove godine”, kaže direktorica Đakovačkih vina Đurđica Kljajić.
  I ove godine Đakovačka vina u berbi će angažirati veći broj berača, a berba ranih sorti, dopuste li to vremenske prilike, trebala početi tijekom ovoga tjedna.

  Foto: Ustupljene fotografije

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog